Αποτίμηση και ενίσχυση πενταόροφου κτιρίου ΩΣ με βάση τις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. - Παπούλιας, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την αποτίμηση και ενίσχυση κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις του Κανονισμού Επεμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα θα εξεταστεί η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας ενός υφιστάμενου πενταόροφου κτιρίου κατοικιών από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα διερευνηθεί η ανάγκη για ενίσχυσή του ή όχι. Για την αποτίμηση του φορέα του κτιρίου χρησιμοποιήθηκε μη γραμμική στατική ανάλυση με το πρόγραμμα «Fespa». Το πρώτο κεφάλαιο μας εισάγει σε κάποιες βασικές έννοιες που έχουν να κάνουν με την αποτίμηση και ενίσχυση κτιρίων ΩΣ. Επιπλέον, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στο σχεδιασμό και χαρακτηριστικά παλαιότερων και νεότερων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και τονίζεται η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση και επισκευή των κατασκευών αυτών. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι ενίσχυσης των κτιρίων. Αναλυτικότερα, θα περιγραφεί η ενίσχυση κτιρίων με παραδοσιακές (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα) αλλά και πιο σύγχρονες μεθόδους (ινοπλισμένα πολυμερή), καθώς και η εφαρμογή ενίσχυσης με μεταλλικά στοιχεία. Θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθεμίας από αυτές τις μεθόδους και θα παρουσιαστεί ο τρόπος εφαρμογής τους.Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. και τις συμπυκνώνει σε ένα διάγραμμα ροής της μελέτης υφιστάμενης κατασκευής. Κατόπιν θα αναλυθεί εκτενέστερα κάθε ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο μελετητής έτσι ώστε να πραγματοποιήσει την αποτίμηση αλλά και ενίσχυση του κτιρίου. Τέλος παρουσιάζεται μια σύντομη σύγκριση του ΚΑΝ.ΕΠΕ. με τον Ευρωκώδικα 8-Μέρος 3 (EC8-3). Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού σε υφιστάμενο κτίριο με το πρόγραμμα «Fespa». Εισάγονται τα χαρακτηριστικά και οι παράμετροι του κτιρίου και γίνεται η μελέτη επάρκειάς του έναντι σεισμού. Στη συνέχεια εξετάζονται διάφορες προτάσεις ενίσχυσής του και επιλέγεται τελικά η καταλληλότερη και πιο συμφέρουσα.