ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ έννοια, ιστορία, προοπτικές - Τσιούμα, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η έρευνα στο θέμα της προκατασκευής των κτηρίων και κύρια των κατοικιών. Το έναυσμα για την ενασχόληση με το θέμα προέκυψε με αφορμή την κρίση στον τομέα της οικοδομής και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Η Διπλωματική διαρθρώνεται σε 4 βασικά κεφάλαια που αναλύονται ακολούθως. Στο 1ο κεφάλαιο εξετάζεται η έννοια της προκατασκευής και τυποποίησης, οι τρόποι κατηγοριοποίησης της προκατασκευής, τα χρησιμοποιούμενα υλικά με έμφαση στο οπλισμένο σκυρόδεμα, η σχέση προκατασκευής και οικονομίας στα δομικά έργα και η επιρροή της προκατασκευής στην πολεοδομία και την στεγαστική πολιτική. Στο 2ο κεφάλαιο επιχειρείται ιστορική αναδρομή στη χρήση της τυποποίησης και προκατασκευής από τους ιστορικούς χρόνους μέχρι και τη νεότερη περίοδο και αποδεικνύεται ότι η έννοια της προετοιμασίας της κατασκευής δεν ήταν άγνωστη σε καμία περίοδο της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Επίσης, με στατιστικά στοιχεία και παραδείγματα εξετάζεται το σύγχρονο τοπίο της προκατασκευής και η απήχησή του στον επιστημονικό κόσμο και στην κοινωνία. Στο 3ο κεφάλαιο ερευνάται η ελληνική περίπτωση, όπου η προκατασκευή για λόγους τεχνικούς και κοινωνικούς κυρίως δεν αποτέλεσε έως τώρα κύρια διέξοδο για τους κατασκευαστές ή τους αρχιτέκτονες και προτείνονται λύσεις ώστε να αναπτυχθεί συγκροτημένα ο κλάδος και να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικοδομικής δραστηριότητας. Στο 4ο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο προβληματισμός για την αισθητική ποιότητα της προκατασκευής και το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η αρχιτεκτονική κοινότητα σε σχέση με τον κίνδυνο να χαθεί μέσα από τη βιομηχανοποιημένη δόμηση το πηγαίο αίσθημα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η εργασία εκπονήθηκε κατόπιν έρευνας και αξιολόγησης σημαντικού αριθμού πηγών από επιστημονική βιβλιογραφία και διαδικτυακούς τόπους. Η συμβολή της παρούσας έγκειται στο να ενεργοποιήσει τον προβληματισμό περί των πλεονεκτημάτων μιας ορθής χρήσης της προκατασκευής στην Ελλάδα, όπως αυτά αποδεικνύονται από τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία και να προτείνει λύσεις στην κατεύθυνση αυτή.