Μελέτη βιομηχανικού κτιρίου με γερανογέφυρα και ημιώροφο γραφείων - Κούννας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2017)
H παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη μόρφωση και τη διαστασιολόγηση ενός μεταλλικού κτιρίου που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανικό. Το κτίριο είναι μονώροφο και περιλαμβάνει γερανογέφυρα και γραφεία. Επιλέχθηκαν τόσο μεταλλικές όσο και σύμμικτες διατομές. Η εργασία αποτελείται από 8 κεφάλαια. Αναλυτικότερα: Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική περιγραφή του κτιρίου και μια συνοπτική παρουσιάσει του προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση και τη διαστασιολόγηση. Στο 2ο κεφάλαιο επιλέγονται τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη κατασκευή. Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη γερανογέφυρα και συγκεκριμένα στις δράσεις και τη διαστασιολόγηση της δοκού κυλίσεως της. Στο 4ο κεφάλαιο αναφέρονται όλα τα φορτία που δρουν σε ένα κτίριο, οι απαραίτητοι συντελεστές ασφαλείας καθώς και οι συνδυασμοί των φορτίσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαστασιολόγηση και τον έλεγχο της κατασκευής. Στο 5ο κεφάλαιο περιγράφονται τα δομικά στοιχεία του κτιρίου καθώς και ο ρόλος τους σε αυτό. Στο 6ο κεφάλαιο γίνονται οι έλεγχοι τόσο της σύμμικτης πλάκας όσο και των αμιγώς μεταλλικών στοιχείων και των σύμμικτων διατομών στην οριακή κατάσταση αστοχίας και λειτουργικότητας. Στο 7ο κεφάλαιο περιγράφονται ο σχεδιασμός και ο έλεγχος των συνδέσεων των μελών του φορέα. Στο 8ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της παρούσας εργασίας.