'Habite Estelita: Σύστημα ανάπτυξης συλλογικής κατοικίας στο Recife της Βραζιλίας' - Ντε Μπρίτο - Καράγιωργας, Φοίβος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού)
Η παρούσα διπλωματική προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί το ζήτημα της στέγασης των φτωχών πληθυσμών, στα πλαίσια των δεδομένων της σύγχρονης εποχής. Η εργασία επικεντρώνεται στην πόλη Recife της Βραζιλίας, που συγκεντρώνει τις συνήθεις παθογένειες μιας λατινοαμερικάνικης πρωτεύουσας, όσον αφορά την ίδια την πόλη και τη κατοικία- παραγκουπόλεις, περίκλειστα συγκροτήματα, εγκληματικότητα, το χάσμα των κοινωνικών τάξεων, την αναρχία της δόμησης, την πολεοδομική πολιτική του αποκλεισμού των κατώτερων τάξεων. Μέσα σε ένα δυσαρμονικό περιβάλλον και με αφορμή το κίνημα πόλης Ocupe Estelita, γίνεται μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας σχεδιασμός που σκοπό έχει να αποτελέσει ένα εργαλείο προς χρήση από ένα συλλογικό υποκείμενο, με στόχο την επίτευξη της στέγασης με συμμετοχικό σχεδιασμό, των κοινοτήτων στο κέντρο της πόλης. Για να επιτευχθεί αυτός ο συλλογικός σχεδιασμός καθίσταται ανάγκη η προσεχτική εξέταση των προβλημάτων που συναντάει κανείς σε σχέση με τη στέγαση. Τέτοιοι παράγοντες που εξετάζονται, είναι το οικονομικό κόστος, οι φορείς υλοποίησης, η συμμετοχή των κατοίκων στο σχεδιασμό, η μεταβλητότητα και πολλαπλότητα των κατοικιών ανάλογα με τις ανάγκες, η ελαστικότητα του συστήματος ανάλογα με την αλλαγή των δεδομένων, η ασφάλεια καθώς και η ποιότητα της κατοικίας και η κοινωνική βιωσιμότητά της στη πάροδο του χρόνου. Η προσεχτική εξισορρόπηση ανάμεσα στις πολλαπλές αποκλίνουσες ροπές που δημιουργούν οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν ουσιαστικά την στέγαση μία επιτυχή ή όχι, διαδικασία. Όπως είναι λογικό ανάλογα με τη περίπτωση κάποιοι παράγοντες έχουν ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία σε σχέση με κάποιους άλλους. Το ζήτημα λοιπόν είναι να ικανοποιούνται οι απαραίτητες ανάγκες, ανάλογα με την επιδίωξη της κοινότητας ή της ομάδας και μια κατά το δυνατόν βέλτιστη μίξη των οφελών των επίσημων και ανεπίσημων διαδικασιών στέγασης. Θα λέγαμε λοιπόν ότι παρουσιάζεται ένα παράδειγμα από όλες τις ενδεχομενικές λύσεις που είναι σε θέση να προσφέρει ένα σύστημα - ένα στιγμιότυπο μέσα από το οποίο προβάλλονται τα διαφορετικά χωρικά αποτελέσματα που παράγει.