Μοντέλα εκτίμησης της διάρκειας ασφαλιστικών συμβολαίων - Χριστοφορίδου, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
Η χρήση της στατιστικής στoν ασφαλιστικό κλάδο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί όλο και βαθύτερα το θέμα της διατήρησης – διακοπής των ασφαλιστικών συμβολαίων, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ασφαλιστικών εταιρειών, αναζητούνται διαφορετικές στατιστικές προσεγγίσεις. Στην έρευνα αυτή εξετάζεται ο ρόλος του φύλου, της ηλικίας, και του τύπου του ασφαλιστικού συμβολαίου στη διατήρηση-διακοπή των συμβολαίων. Χρησιμοποιούνται η λογιστική παλινδρόμηση (binary and multinomial logistic regression) και η ανάλυση επιβίωσης (survival analysis) για να αναδειχθούν οι σχέσεις των μεταβλητών αυτών. Παρουσιάζονται και συζητούνται οι διαφορές στον τρόπο που η κάθε στατιστική ανάλυση μπορεί να προσεγγίσει το θέμα.