Συνέπειες από πιθανά ατυχήματα σε διάφορους τύπους δεξαμενών υγροποιημένων αερίων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις - Χουρδάς, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών.Τομέας ΙΙ : Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων, 2017)
Στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της βιομηχανίας, οι εξελίξεις τρέχουν να προλάβουν την ασφάλεια και η ασφάλεια τις εξελίξεις. Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται η κατηγοριοποίηση των δεξαμενών αποθήκευσης και περιγράφονται οι συνθήκες αποθήκευσης των υγροποιημένων αερίων, με έμφαση στις κρυογενείς συνθήκες. Επίσης, περιγράφονται μερικές από τις αιτίες καταστροφής των δεξαμενών. Γίνεται αναφορά στις ευρωπαϊκές οδηγίες (με κυρίαρχη την Seveso), αλλά και τη βάση δεδομένων (eMARS), που έχουν στόχο τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας,την καλύτερη, την ταχύτερη αλλά και την εγκυρότερη ενημέρωση του βιομηχανικού χώρου. Ακολουθεί η σχεδίαση και η εκτέλεση καταστροφικών σεναρίων για το προπάνιο και την αμμωνία. Βασικό εργαλείο(σε ακαδημαϊκό επίπεδο) για την εκτέλεση των σεναρίων είναι το λογισμικό ALOHA, το οποίο δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά όχι τέλεια, καθώς έχει αρκετές αδυναμίες. Σε βιομηχανικό επίπεδο υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία (πχ πρόγραμμα PHAST) , τα οποία δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα σε επίπεδο Βιομηχανικής Μελέτης Ασφαλείας. Στόχος των σεναρίων είναι να δείξουν το μέγεθος των καταστροφικών συνεπειών , από τυχόν συμβάντα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το σενάριο για την αμμωνία, καθώς έχει σα στόχο να αναδείξει το σημαντικό κομμάτι της ασφάλειας, σε επίπεδο σχεδιασμού. Μέσα από την ολοκλήρωση της παρούσας διπλωματικής γίνεται κατανοητή η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας(πρόληψη και καταστολή) στους βιομηχανικούς χώρους με υγροποιημένα αέρια.