Μελέτη οργάνωσης παραγωγής σε εταιρεία κλειθροποιίας - Σγουρδάκης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Αντικείμενο μελέτης της διπλωματικής εργασίας είναι η Μελέτη Οργάνωσης της Παραγωγής της μεγαλύτερης Ελληνικής εταιρίας παραγωγής κλειδαριών και συστημάτων ασφαλείας DOMUS A.E.. Βασικός στόχος είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας , η μείωση των νεκρών χρόνων των παραγωγικών της τμημάτων καθώς και η μείωση του τηρούμενου αποθέματος στους αποθηκευτικούς της χώρους . Επιμέρους στόχοι περιλαμβάνουν τον εντοπισμό σημείων της παραγωγικής διαδικασίας που χρήζουν βελτίωση, προτάσεις για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητάς της καθώς επίσης και προτάσεις για επιπλέον αλλαγές που θα ωφελήσουν της εταιρεία και θα διευκολύνουν τους εργαζόμενούς της και θα αποφευχθούν τυχόν λάθη. Προς την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων ακολουθήθηκε η εξής μεθοδολογία που αναλύεται στα ακόλουθα κεφάλαια: Στο πρώτο εισαγωγικό κεφάλαιο τίθενται τα πλαίσια μέσα στα οποία κινείται η διπλωματική εργασία. Στο δεύτερο κεφάλαιο ορίζει κάποια στοιχεία στα οποία βασίζεται μια Μελέτη Οργάνωσης Παραγωγής καθώς επίσης και τι περιλαμβάνει μια τέτοια μελέτη. Επίσης γίνεται διάκριση των παραγωγικών συστημάτων σε κατηγορίες και ταξινόμηση αυτών ανά τύπο παραγωγικής διαδικασίας . Σέλος αναφέρεται στη διοίκηση παραγωγικών συστημάτων. Σο τρίτο κεφάλαιο έχει σαν θέμα τη Διαχείριση Αποθεμάτων , τη σημασία τους και τον σχεδιασμό της πολιτικής αποθεμάτων. Επιπλέον γίνεται λόγος για τις αποθήκες και τις διαδικασίες που τηρούνται εκεί καθώς και τον έλεγχο μέσω πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η υπό μελέτη εταιρεία Domus, γίνεται μία ιστορική αναδρομή και αναφέρεται η στρατηγική, φιλοσοφία καθώς και η οργανωτική δομή της.