Εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής σε στρατιωτική εγκατάσταση - Μαγούλης, Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται το αντικείμενο της συμπραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Περιέχει τις βασικές αρχές που διέπουν την συμπαραγωγή και παρέχει τη βάση για την κατανόηση των επιλογών που σχετίζονται με αυτήν. Σκοπός της Διπλωματικης Εργασίας είναι η μελέτη αξιοποίησης Μονάδας Συμπαραγωγής με πρώτη ύλη αστικά απορρίματα σε στρατιωτική εγκατάσταση σε συνεργασία του ΥΠΕΘΑ και του Δήμου Βαρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΒΒΒ). Βάσει των παραπάνω μελετάται ο τρόπος που θα γίνει απορρόφηση των θερμικών φορτίων, το οικονομικό κέρδος του ΥΠΕΘΑ και του δήμου καθώς και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Αναλυτικότερα, το πρώτο κεφάλαιο παραθέτει τον ορισμό της συμπαταρωγής και τις γενικές αρχές που διέπουν αυτά τα συστήματα. Εν συνεχεία αναφέρονται τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων και διευκρινίζονται τα βασικά κριτήρια σχεδιασμού τους. Τέλος, αναλύονται οι υπάρχουσες τεχνολογίες συμπαραγωγής Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα συστήματα τριπαραγωγής. Επιπλέον παρουσιάζονται οι αρχές λειτουργίας και τα είδη των ψυκτών απορρόφησης οι οποίοι σε συνδυασμό με τα διάφορα συστήματα συμπαραγωγής αποτελούν την βασική διάταξη για τριπαραγωγή. Το τρίτο καφάλαιο παραθέτει το βασικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την συμπαραγωγή προς πλήρη εικόνα των βασικών νομικών διατάξεων. Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με την αξιοποίηση των ΑΣΑ (Στερεών Αστικών Αποβλήτων). Παρουσιάζονται τα μοντέλα και οι τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας τους και γίνεται και αναλυτική αναφορά στην τεχνολογία αναερόβιας χώνευσης στην οποία σχεδιάζει να επενδύσει ο δήμος ΒΒΒ ( Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης). Στο πέμπτο κεφάλοιο παρουσιάζονται γενικά στοιχεία μελέτών που αφορούν την προοπτική κατασκεύής μονάδας αναερόβιας χώνευσης εντός στρατιωτικής εγκατάστασης στο δήμο ΒΒΒ. Αρχικά αναλύεται ο βασικός στόχος συνεργασίας ΥΠΕΘΑ και δήμου ΒΒΒ σε συνδυασμό με τα βασικά κριτήρια (οικονομικά, περιβαλλοντικά, τεχνικά, κοινωνικά, θεσμικά) που καθορίζουν την επιλεγμένη τεχολογία ενεργειακής αξιοποίησης. Στο έκτο κεφάλοιο γίνεται περιγραφή του ενεργειακού εξοπλισμού κάλυψης των θερμικών, ψυκτικών και ηλεκτρικών φορτίων της στρατιωτικής εγκατάστασης εντός της οποίας θα φιλοξενηθεί η μονάδα αναερόβιας χώνεσης. Γίνεται επεξεργασία των ηλεκτρικών και θερμικών καταναλώσεων από όλα τα έτη που βρέθηκαν στοιχεία και παρουσιάζονται τα προφίλ τους τυπικού έτος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τυπικού έτους κατανάλωσης πετρελαίου. Βάσει αυτών εξάγονται βασικά συμπεράσμτα για την στρατιωτική εγκατάσταση που αφορούν το ετήσιο κόστος για ηλεκτρισμό και θερμότητα καθώς και η καταναλισκόμενη πρωτογενής ενέργεια και οι εκπομπές CO2 εξαιτίας της λειτουργίας της. Στο έβδομο καφάλαιο γίνεται περιγραφή του τρόπου με τον οποίο έγινε προσδιορισμός του προφίλ της ετήσιας καταναλώμενης θερμικής ισχύος της εγκατάστασης. Αναλύεται ο τρόπος εφαργμογής της μεθόδου Cooling Load Temperature Difference η οποία εφαρμόστηκε για την εξαγωγή του προφίλ θερμικής ισχύος των κτιρίων, καθώς και οι παραδοχές που έγιναν για την εξαγωγή του προφίλ της ετήσιας κατανλώμενης θερμικής ισχύος των Ζεστών Νερών Χρήσης (ΖΝΧ). Στο όγδοο κεφάλαιο αναλύνται οι παράγοντες επιλογής της Μηχανής Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) με την οποία θα εξοπλιστεί η μονάδα αναερόβιας χώνευσης και παρουσιάζονται βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της. Στο ένατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της ενδεχόμενης συνεργασίας του ΥΠΕΘΑ με τον Δήμο ΒΒΒ. Αναλύονται τα οικονομικά κέρδη των συνεργαζόμενων πλευρών καθώς, οι επιπτώσεις στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας της εγκατάστασης καθώς και τα περιβαλλοντικά οφέλη που αφορούν την μείωση εκπομπων CO2.