Διερεύνηση λειτουργίας κόμβων προτεραιότητας με χρήση μικροσκοπικής προσομοίωσης - Μακρυπούλιας, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της λειτουργίας κόμβων προτεραιότητας με τη χρήση μικροσκοπικής προσομοίωσης. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση της επιρροής παραμέτρων που αφορούν στην κίνηση των οχημάτων σε κόμβους προτεραιότητας, σε διαφορετικά επίπεδα κυκλοφοριακού φόρτου. Για την επίτευξη του στόχου προσομοιώθηκε η κυκλοφορία των κόμβων, χρησιμοποιώντας το λειτουργικό προσομοίωσης AIMSUN. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε σε έναν κόμβο προτεραιότητας Τ και έναν κυκλικό κόμβο μίας και δύο λωρίδων κυκλοφορίας, μεταβάλλοντας προκαθορισμένες παραμέτρους επιρροής. Οι παράμετροι επιρροής που διερευνήθηκαν ήταν o κυκλοφοριακός φόρτος, η παράμετρος ευαισθησίας (sensitivity factor) που αφορά το πρότυπο ακολουθίας οχήματος, και η παράμετρος του μέγιστου χρόνου παραχώρησης προτεραιότητας (max give-way time). Για την αποτελεσματική και μεθοδευμένη διερεύνηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων, σχεδιάστηκαν σενάρια με βάση τις διαφορετικές τιμές των παραμέτρων επιρροής. Παρατηρήθηκε η έντονη επίδραση της παραμέτρου ευαισθησίας (sensitivity factor) στη μέση καθυστέρηση τόσο στον κόμβο προτεραιότητας Τ όσο και στον κυκλικό, σε αντίθεση με τη λιγότερο σημαντική επίδραση της παραμέτρου παραχώρησης προτεραιότητας. Τέλος, αναδείχθηκε ο λειτουργικότερος κόμβος, εκείνος δηλαδή με το καλύτερο επίπεδο λειτουργίας, τόσο για τους κόμβους μίας λωρίδας όσο και για τους κόμβους δύο λωρίδων.