Σχεδιασμός μεταλλικού πενταώροφου κτιρίου γραφείων με και χωρίς συνδέσμους δυσκαμψίας - Τετώρου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Η διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση ενός πενταώροφου μεταλλικού κτιρίου γραφείων με υπόγειο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το κτίριο εξετάζεται σε δύο προσομοιώματα (με και χωρίς συνδέσμους δυσκαμψίας), με σκοπό τη σύγκριση των δύο μορφώσεων ως προς τη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας και οικονομικότητας του σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση με θεωρία 1ης τάξης από την οποία προέκυψαν τα μέγιστα εντατικά μεγέθη των μελών και για τα δύο προσομοιώματα. Διενεργήθηκαν οι έλεγχοι με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς και καθορίστηκαν οι διατομές των μελών που εξασφαλίζουν την επάρκεια και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Μελετήθηκε επίσης η σεισμική απόκριση της κατασκευής, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τις ιδιομορφικές αναλύσεις. Τέλος, σχεδιάστηκαν τέσσερις ενδεικτικές συνδέσεις (δοκού-δοκού, δοκού-υποστυλώματος, σύνδεση διαγωνίου, έδραση υποστυλώματος). Εξετάζοντας τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δύο μορφώσεων του φορέα γίνεται κατανοητό ότι η επιλογή ενός πλαισιακού κτιρίου χωρίς τη χρήση κατακόρυφου συστήματος δυσκαμψίας οδηγεί σε κατασκευές μειωμένης πλευρικής ευστάθειας με μεγάλες μετακινήσεις για το σεισμό σχεδιασμού. Τέλος, οι μεγάλες διατομές των μελών και οι συνδέσεις ροπής που απαιτούνται την καθιστούν αντιοικονομική επιλογή.