Μοντέλο βελτιστοποίησης προγραμματισμύ εργασιών συντήρησης των γραμμών 2 & 3 του μετρό Αθήνας - Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο το βέλτιστο προγραμματισμό των εργασιών συντήρησης του μετρό της Αθήνας. Η διαμόρφωση του μοντέλου στηρίχθηκε στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των επιβατών, η οποία προκαλείται, αφενός από τη καθυστέρηση της μετακίνησής τους εξαιτίας περιορισμών ταχύτητας λόγω προβλημάτων συντήρησης, αφετέρου από τα φορτία διέλευσης συρμών που συσσωρεύονται οδηγώντας σε προβλήματα φθοράς που τους προκαλούν όχληση. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται ο βέλτιστος προγραμματισμός των ενεργειών συντήρησης που είναι απαραίτητες μία δεδομένη χρονική στιγμή στο δίκτυο (γραμμές μετρό 2 & 3). Για τον λόγο αυτό αναπτύσσεται μαθηματικό μοντέλο βελτιστοποίησης που βασίζεται στο πρόβλημα του ακέραιου προγραμματισμού της μορφής«0-1» με εφαρμογή στον επιστημονικό κλάδο της επιχειρησιακής έρευνας και βελτιστοποίησης για μηχανικούς. Για τις ανάγκες της βελτιστοποίησης συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται και έγιναν οι κατάλληλες επιλογές και παραδοχές, έτσι ώστε να προγραμματιστούν μια σειρά από εργασίες για να υλοποιηθούν στη διάρκεια ενός μηνός στα τμήματα των γραμμών 2 & 3 του μετρό, δοσμένων περιορισμών, όπως τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, τις εργατοώρες και τη συμπληρωματικότητα ορισμένων εργασιών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανάλυση ευαισθησίας εφαρμόζοντας διαφορετικά σενάρια και καταγράφοντας τα αποτελέσματά τους κατά τον τελικό προγραμματισμό. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτά έδειξαν ότι το μοντέλο προγραμματίζει τις εργασίες συντήρησης δίνοντας χρονική προτεραιότητα στην επέμβαση σε τμήματα μεγάλης επιβατικής κίνησης που είναι περισσότερο καταπονημένα από τα φορτία ή/και με χαμηλότερη ταχύτητα διάνυσης.