Πειραματική διερεύνηση της απορρόφησης του CO2 και τολουολίου σε διαλύματα H2O-K2CO3-MEA σε αναδευόμενο αντιδραστήρα με ανάλυση της αέριας φάσης - Παυλής, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πειραματική διερεύνηση της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του τολουολίου (C7H8) από υδατικά διαλύματα ανθρακικού καλίου (K2CO3) με ή χωρίς προσθήκη μονοαιθανολαμίνης (MEA) σε αναδευόμενο αντιδραστήρα με ανάλυση της αέριας φάσης. Αρχικά αποφασίστηκε πως οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται με ημισυνεχή τρόπο το οποίο συνεπάγεται συνεχή ροή αερίων. Έτσι πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός της πειραματικής μονάδας, βάσει των απαιτήσεων της πειραματικής διαδικασίας, ώστε να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την κατασκευή της μονάδας και την εκτέλεση των πειραμάτων. Σε πρώτο στάδιο γίνεται ανασκόπηση των τεχνολογιών δέσμευσής του διοξειδίου του άνθρακα και των πισσών. Έπειτα ακολουθεί η κατασκευή της πειραματικής μονάδας. Στο κομμάτι αυτό γίνεται αναλυτική περιγραφή του εξοπλισμού και επεξηγείται η χρησιμότητα κάθε συστατικού. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα προβλήματα που εμφανίστηκαν τα οποία ήταν κυρίως προβλήματα μεταφοράς μάζας και σταθερότητας παροχών και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο επιλύθηκαν. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται η πειραματική μεθοδολογία η οποία ακολουθείται για την περάτωση των πειραμάτων και ο τρόπος ανάλυσης τον πειραματικών αποτελεσμάτων. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επίδραση της θερμοκρασίας, της σύστασης του C7H8 στο εισερχόμενο ρεύμα αερίων και της σύστασης της MEA στην διαλυτότητα του CO2. Επιπλέον, εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με τον ρυθμό απορρόφησης του CO2. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν 18. Οι θερμοκρασία λάμβανε τις τιμές των 60 ή 70 οC. Σε όλα τα διαλύματα η σύσταση του ανθρακικού καλίου ήταν 25 wt. % και της MEA 0, 1 wt. % και 5 wt. %. Το C7H8 εισαγόταν σε σύσταση 0, 1000 ppm και 2000 ppm.