Μελέτη Μεταβατικών Καταστάσεων σε εξομοιωτή Σ.Η.Ε. πλοίου - Πυθαρούλης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή της εργασίας, αποτελούμενη από μια ιστορική αναδρομή του αντικειμένου της ποιότητας ισχύος φτάνοντας στο σήμερα και του σκοπού της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις ιδιαιτερότητες των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των πλοίων. Σημεία αναφοράς του εν λόγω κεφαλαίου είναι η σύγκριση των ηλεκτρικών δικτύων της ξηράς με εκείνα των πλοίων, οι διαφοροποιήσεις στην δομή τους όπως και η κατανόηση των διαφορετικών αναγκών τους. Επίσης γίνεται εκτενής περιγραφή των κύριων συστημάτων πρόωσης που λαμβάνουν χώρα στα πλοία, ενώ επισημαίνονται και ορισμένα σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης και βελτίωσης της ποιότητας ισχύος ακολουθούμενα από τις αντίστοιχες αρχές λειτουργίας τους. Το τρίτο κεφάλαιο εμπεριέχει το θεωρητικό υπόβαθρο γνώσεων που αφορούν το αντικείμενο της ποιότητας ισχύος συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κινδύνων που πιθανώς δημιουργούνται αλλά και τω προηγμένων συστημάτων που έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων. Αναλυτικά περιγράφονται και απεικονίζονται όλες οι πιθανές διαταραχές ποιότητας ισχύος που ενδέχεται να παρουσιάζονται σε κάποιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παραθέτονται και αντίστοιχες κατηγοριοποίησης με βάση τα πρότυπα διεθνών οργανισμών. Το τέταρτο κεφάλαιο αποτελείται από τεχνικές και μεθόδους μετρήσεων ποιότητας ισχύος , μαζί με τα κυριότερα πρότυπα οργανισμών που υπαγορεύουν τους κανονισμούς που διεξάγονται οι αντίστοιχες μετρήσεις ρευμάτων και τάσεων. Η παραπάνω ανάλυση πραγματοποιείται τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο με την παράθεση πινάκων όσο και σε πρακτικό με την επεξήγηση διαφόρων οργάνων που χρησιμοποιούνται. Το πέμπτο κεφάλαιο έχει ως αντικείμενο την αρχιτεκτονική περιγραφή της εργαστηριακής διάταξής όπως είναι σήμερα. Υπάρχει λεπτομερής καταγραφή του γενικότερου κυκλώματος όπως και των επιμέρους στοιχείων που το απαρτίζουν με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά μεγέθη τους. Μαζί με τον τρόπο λειτουργίας της διάταξης προστέθηκαν εικόνες από το εργαστήριο για διευκόλυνση της κατανόησης. Επίσης καταγράφονται και λεπτομέρειες του συστήματος εποπτείας και διαχείρισης ισχύος SCADA όπως και του τρόπου λειτουργίας του. Τέλος, γίνεται εκτενής περιγραφή του τρόπου λειτουργίας της sag generator. Το έκτο κεφάλαιο είναι το πειραματικό τμήμα της εργασίας. Παραθέτονται τα πρότυπα μέσω των οποίων προέκυψαν τα testing points που πραγματοποιήθηκαν με την sag generator όπως επίσης και η πειραματική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υλοποίηση κάθε μέτρησης. Αναφορά γίνεται επίσης και στην αξιολόγηση των επιδόσεων της διάταξης μέσω τεσσάρων κλάσεων. Τέλος απεικονίζονται τα γραφικά αποτελέσματα όλων των μετρήσεων ακολουθούμενα από τον σχολιασμό τους.Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται το κύκλωμα των προσομοιώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του εργαλείου της Matlab. Περιέχει αναλυτική περιγραφή της λειτουργίας των επιμέρους τμημάτων και subsystem συνοδευόμενη με print screens εικόνες . Τέλος παραθέτονται η προσομοιώσεις του κυκλώματος της Matlab και το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με έναν συγκριτικό σχολιασμό των πειραματικών μετρήσεων με τις προσομοιώσεις