Σεισμική απόκριση κτηρίων θεμελιωμένων επι μαλακού εδάφούς - Καμένου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Η σεισμική απόκριση της κατασκευής που ενδιαφέρει είναι σε όρους πλαστικοποίησης του εδάφους και παραμενουσών στροφών και καθιζήσεων. Η μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιείται είναι τα πεπερασμένα στοιχεία μέσω του κώδικα ABAQUS. Οι κύριοι παράμετροι που εξετάζονται είναι ο στατικός συντελεστής ασφαλείας έναντι κατακόρυφου φορτίου (βάρους), Fs, ο λόγος ραδινότητας της κατασκευής, H/B, και ο λόγος διατμητικής αντοχής δίστρωτου σχηματισμού SR = Su2/Su1. Επιπλέον, μελετάται η επιρροή των ψευδοσεισμικών συντελεστών ασφαλείας έναντι ροπής και εκκεντρότητας, FΜ και Fe αντιστοίχως. Συγκεκριμένα, μελετάται κατά πόσον διαφορετικοί συνδυασμοί των πέντε ανωτέρω παραγόντων, μπορούν να προκαλέσουν ανατροπή ή όχι μιας κατασκευής εδραζόμενης σε μαλακό έδαφος. Βασικότερα συμπεράσματα για την επιρροή των παραγόντων αυτών είναι: • ο συντελεστής FS επηρεάζει κυρίως τον βαθμό στον οποίο είναι λικνιστική η απόκριση μιας κατασκευής και πόσο μεγάλες είναι οι καθιζήσεις. • ο λόγος Η/Β καθορίζει τον βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας ανατροπής μιας κατασκευής. • ο λόγος SR = Su2/Su1 επιδρά κυρίως στην αντοχή του εδάφους, η οποία αυξάνεται με την αύξηση του λόγου αυτού.