Ασφάλεια Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών : πρωτόκολλα και Επιθέσεις Ασφάλειας - Καλτσάς, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας παρουσιάζονται θέματα ασφάλειας των Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών. Έτσι, πέρα από το τεχνικό κομμάτι, επικεντρωνόμαστε σε θέματα που αφορούν το δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας, το απόρρητο της επικοινωνίας. Στα παραπάνω θέματα αναφερόμαστε στο πρώτο κεφάλαιο μαζί με κάποιες έννοιες όπως η ιδιωτικότητα των δικτύων κινητών επικοινωνιών και κατά πόσο κάποιος χρήστης δικτύου κινητής τηλεφωνίας μπορεί να την διατηρήσει. Στο δεύτερο κεφάλαιο, δίνουμε βάση σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και το απόρρητο σε κυψελωτά δίκτυα GSM και δίκτυα του 802.11. Ειδικότερα, εξειδικεύουμε τη μελέτη μας σε θέματα όπως η πιστοποίηση ενός χρήστη, η κρυπτογράφηση των στοιχείων ενός συνδρομητή και σε γενικότερα στοιχεία και χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός ασύρματου δικτύου. Στο τρίτο κεφάλαιο περνάμε σε ένα θέμα αιχμής και αναφερόμαστε στο Internet of Things. Έτσι, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη ραγδαία εξάπλωσή του και πώς το IoT μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας σε υψηλό βαθμό. Ακολουθεί στο ίδιο κεφάλαιο μία εκτενής αναφορά στα πρωτόκολλα που διέπουν τη λειτουργία του IoT με βαρύτητα στα θέματα ασφαλείας του IoT. Όλο το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε θέματα που αφορούν την Επικινδυνότητα σε Κρίσιμες Επικοινωνιακές Υποδομές (Critical InfrastructureCritical Information Infrastructure). Ορίζονται οι κρίσιμες επικοινωνιακές υποδομές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, πότε αυτές θεωρούνται ευάλωτες, πότε παραβιάζονται. Ταυτόχρονα, γίνεται μία αναφορά σε θέματα όπως η αποτίμηση της επικινδυνότητας και στα επίπεδα που η τελευταία διεξάγεται. Παράλληλα, περιγράφονται μία σειρά από πλαίσια διαχείρισης επικινδυνότητας και τα βήματά τους. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο εστιάζουμε στις πολιτικές ασφαλείας στα δίκτυα υπολογιστών μαζί με μία αναφορά στη διαχείριση ασφαλείας του Ελληνικού Στρατού.