Ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων βασισμένων στην εκμάθηση μηχανών και πολλαπλοτήτων για την πρόβλεψη κόστους διαδρομών δικτύου από την ανάκτηση διαδικτυακών δεδομένων - Χατζηαποστολάκης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μηχανικής, 2017)
Από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα ο τρόπος με τον οποίο κοστολογείται ένα αεροπορικό εισιτήριο αποτελεί μυστήριο για τους περισσότερους καταναλωτές. Αντίθετα με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, η τιμή μιας πτήσης δεν είναι πάντα ανάλογη της απόστασης που καλύπτεται και μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή. Για να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κέρδη τους οι αεροπορικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα τιμολόγησης των αεροπορικών θέσεων, το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατο το να αγοράσει κάποιος το βέλτιστο δυνατό εισιτήριο. Σε αυτή την εργασία εξετάζεται το κατά πόσο είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα μοντέλο το οποίο να περιγράφει ικανοποιητικά το δίκτυο των αεροπορικών ναύλων. Για την κατασκευή του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν γραμμικές και μη-γραμμικές μεθόδοι μείωσης διαστάσεων και αναγνώρισης προτύπων από τις οποίες προκύπτουν οι κατάλληλες μεταβλητές και η τελική προσαρμογή.