Γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής - Γουρνάς, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, 2017)
Σε αυτήν την εργασία σκοπός είναι η θεωρητική προσέγγιση των γεωθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η μοντελοποίηση μιας πραγματικής μονάδας με τη δημιουργία ενός υπολογιστικού μοντέλου σε γλώσσα προγραμματισμού. Αρχικά γίνεται μια αναφορά για την γεωθερμική ενέργεια και την κατανομή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιγράφονται τρόποι μελέτης και αξιοποίησής της καθώς και προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Στην συνέχεια γίνεται μια θεωρητική αναφορά στις αντλίες θερμότητας. Περιγράφονται τα είδη των αντλιών θερμότητας, ο τρόπος λειτουργίας τους, οι επιδόσεις τους και το κόστος. Έπειτα περνάμε στην περιγραφή και στην ανάλυση των ειδών των γεωθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και κλείνουμε τη θεωρητική προσέγγιση με μια αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωθερμίας.Τέλος, ακολουθεί το υπολογιστικό μοντέλο με λεπτομερή περιγραφή, ανάλυση, παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτά.