Έξυπνες Πόλεις και Έξυπνες Μετακινήσεις: Μετατροπή του Δακτυλίου Αθηνών σε ζώνη τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης - Βέλλιος, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Θέμα της συγκεκριμένης διπλωματικής είναι οι Έξυπνες Μεταφορές. Αρχικά μελετάται η έννοια της Έξυπνης Πόλης, οι συναφείς με αυτή έννοιες, όπως η βιώσιμη και η ανθεκτική πόλη, οι διαφορετικές προσεγγίσεις του όρου ανά το κόσμο, καθώς και οι τομείς στους οποίους εφαρμόζονται οι πρακτικές των έξυπνων πόλεων. Έπειτα αναλύεται ο τρόπος σχεδιασμού μιας έξυπνης πόλης, οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europe 2020) και διαφορά παραδείγματα εφαρμογής σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Στη συνέχεια η εργασία εμβαθύνει στο τομέα των Έξυπνων Μεταφορών, όπου μελετώνται αναλυτικά οι στόχοι, οι προσδοκίες, οι δείκτες παρακολούθησης και οι εφαρμογές της Έξυπνης Κινητικότητας, ενώ στο τέλος του κεφαλαίου δίνεται ένας ορισμός για την Έξυπνη Κινητικότητα. Στο τελικό στάδιο της εργασίας περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό του Δακτυλίου της Αθήνας και τη μετατροπή του από ζώνη περιορισμένης κυκλοφορίας σε ζώνη τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πιο συγκεκριμένα μελετώνται οι υποδομές που θα χρειαστεί το σύστημα, σχεδιάζεται το δίκτυο κλειστής τηλεόρασης με βάση το Λονδρέζικο Congestion Charge, αναγκαίο για την επιβολή του μέτρου, αναπτύσσεται ένα πλάνο τιμολόγησης για την συγκεκριμένη εφαρμογή, συζητούνται τα πιθανά προβλήματα από την επιβολή του μέτρου και δίνονται λύσεις για την αποφυγή τους, ενώ υπολογίζεται το κόστος εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου. Τέλος γίνεται λόγος για τα πιθανά αποτελέσματα από την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής στο κέντρο της Αθήνας.