Υλοποίηση ενός Moodle Course για την Αντιμετώπιση Επειγόντων Περιστατικών από Εκπαιδευτικούς στα Σχολεία - Λογοθέτης, Λογοθέτης-Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η υλοποίηση ενός online course για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών από εκπαιδευτικούς στα σχολεία με τη βοήθεια της πλατφόρμας Moodle. Το σχολικό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον το οποίο κρύβει πολλούς κινδύνους για ένα παιδί. Ένας εκπαιδευτικός θα βιώσει ένα περιστατικό στο σχολείο, στο οποίο απαιτείται χρήση Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά, τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του. Οι Πρώτες Βοήθειες είναι η άμεση και προσωρινή παροχή φροντίδας σε ένα άτομο το οποίο έχει υποστεί έκτακτο ιατρικό επεισόδιο. Οι Πρώτες Βοήθειες διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία και ένας επαγγελματίας που εμπλέκεται με παιδιά πρέπει να κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις Πρώτων Βοηθειών για παιδιά για να μπορεί να επέμβει σε ένα επείγον περιστατικό. Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, έρευνες έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι σε θέματα Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά, καθώς και δεν έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που πρέπει να κατέχει ένας άνθρωπος όταν εκτελεί Πρώτες Βοήθειες. Παρόλαυτα, έχουν τη διάθεση, σε καθολικά ποσοστά, να επιμορφωθούν στις Πρώτες Βοήθειες. Η επιμόρφωση όμως των εκπαιδευτικών, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Λόγω του ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ενήλικες εργαζόμενοι και διαθέτουν περιορισμένο χρόνο και ενέργεια για τη μόρφωσή τους, ο τρόπος επιμόρφωσής τους πρέπει να είναι άμεσος, γρήγορος και αποτελεσματικός. Εκεί εισάγεται η έννοια των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης, τα οποία είναι εξειδικευμένα εργαλεία υποστήριξης μάθησης, όπου προσφέρουν σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως.. Το Moodle είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης το οποίο χρησιμοποιείται σε 234 χώρες περίπου και δραστηριοποιεί πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες. Είναι ελεύθερο λογισμικό και χρησιμοποιείται από πολλές εταιρίες, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη δημιουργία online μαθημάτων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της πλατφόρμας Moodle ένα course το οποίο εστιάζει στις Πρώτες Βοήθειες στο σχολικό περιβάλλον. Στόχος του course είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά, έτσι ώστε εκείνοι να μπορούν να αναγνωρίσουν το επείγον περιστατικό και να παρέμβουν αποτελεσματικά, μέχρι να καταφθάσει η ιατρική βοήθεια.