ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ, ΚΑΤΑΤΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ - ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί νέοι δορυφόροι και μικροδορυφόροι παρέχουν πληθώρα δεδομένων πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης σε χαμηλό κόστος, τα οποία παρατηρούν με μεγάλη χρονική και χωρική ανάλυση μεγάλες περιοχές της γήινης επιφάνειας. Αυτή η μεγάλη ροή δορυφορικών δεδομένων Παρατήρησης Γης μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά σε σημαντικά προβλήματα στις επιστήμες μηχανικού και στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος μέσα από την ανίχνευση και αναγνώριση των διαχρονικών μεταβολών. Ωστόσο, μολονότι το πρόβλημα της ανίχνευσης μεταβολών έχει μελετηθεί αρκετά από την επιστημονική κοινότητα, δεν αποτελεί ένα εύκολο πρόβλημα και οι προκλήσεις είναι και σήμερα πολλές. Ειδικότερα, οι περισσότερες τεχνικές που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, βασίζονται στη σταδιακή και σειριακή εφαρμογή εργαλείων, με ημι-αυτόματους ή αυτόματους αλγορίθμους αποτυχάνοντας να προσφερουν γενικευμένες και αυτοματοποιημένες λύσεις.