Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Αυτόματης Ρύθμισης της Παραγωγικής Διαδικασίας Ούζου και Παλαιωμένων Οινικών Αποσταγμάτων - Ράπτης, Κωνσταντίνος (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Βασικός στόχος της παρούσης διατριβής ήταν η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος (Computer Integrated Manufacturing – CIM) για την παραγωγή προϊόντων ούζου και οινικών αποσταγμάτων για την παραγωγή προϊόντων Metaxa. Για τον σκοπό αυτό απαιτήθηκε η ανάλυση και η προσομοίωση των δύο προαναφερόμενων διεργασιών παραγωγής προσδιορίζοντας αρχικά την δυναμική συμπεριφορά των διεργασιών και στη συνέχεια ακολούθησε η ανάπτυξη του συστήματος CIM για την ψηφιακή ρύθμιση αυτών. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας κατέστη δυνατόν να αναπτυχθεί ένα νέο προϊόν οινικού αποστάγματος του οποίου η τιμή ανά φιάλη των 700ml ίσως ξεπεράσει και τις 5000 €. Αναπτύχθηκαν μια σειρά από πρωτότυπες μέθοδοι αυξήσεως της ευαισθησίας – ακρίβειας των συστημάτων μέτρησης των διεργασιών και κυρίως αεριοχρωματογραφικών και φασματοσκοπικών σημάτων ως αναγκαία προϋπόθεση για την διασφάλιση της ολικής ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της εταιρείας. Αναφέρεται πως η ανάπτυξη συστήματος λογισμικού για την προσομοίωση και ρύθμιση των διεργασιών παλαίωσης και σύμμιξης προϊόντων Metaxa αποτελεί μία διεθνή πρωτοτυπία για ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά προϊόν, με αδιαμφισβήτητα πολυσήμαντα οφέλη για τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και ευρύτερα για τις επιχειρήσεις που παράγουν συναφή προϊόντα. Από την προσομοίωση και την ανάλυση της παραγωγικής διεργασίας της ΣΗΑ ΜΕΤΑΞΑ ΑΒΕ προκύπτει πως η βέλτιστη εφαρμογή ενός CIMσυστήματος έγινε με την ανάπτυξη των εξής υποσυστημάτων: computer – aided design (CAD), computer – aided planning (CAP), computer – aided manufacturing (CAM), computer – aided quality assurance (CAQ), Συντήρηση και θέση σε λειτουργία και το σύστημα ανάλυσης με on line σύνδεση ενός αεριοχρωματογράφου και ενός φασματογράφου εφαρμόζοντας την αρχή της συσσώρευσης ταξινομημένων τιμών μέτρησης.