Παρασκευή και χαρακτηρισμός νανοσωματιδίων ZnO και Zn(Al)O - Τζουβελέκης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2017)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η παρασκευή νανοσωματιδίων ZnO με μία χημική μέθοδο, η οποία είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής και παράλληλα είναι οικονομική. Επίσης πραγματοποιήθηκε δομικός, μορφολογικός και οπτικός χαρακτηρισμός των παρασκευασμένων νανοδομών με την χρήση με Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Διέλευσης (Transmission Electron Microscopy - ΤΕΜ), Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Σάρωσης (Scanning Electron Microscopy - SEM), Περιθλασιμετρίας Ακτίνων Χ (X-ray Diffraction - XRD), Φασματοσκοπίας Φωτοφωταύγειας (Photoluminescence spectroscopy - PL) και Φασματοσκοπίας Υπεριώδους–Ορατού (Ultraviolet–Visible spectroscopy - UV–VIS). Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε η δυνατότητα αλλαγής μεγέθους των νανοσωματιδίων και η εισαγωγή αλουμινίου στη δομή του ZnO με την αλλαγή διάφορων χημικών παραμέτρων στην διαδικασία παρασκευής βελτιώνοντας έτσι τις ηλεκτρικές ιδιότητες του ZnO. Επίσης διερευνήθηκε η επίδραση της ανόπτησης των νανοσωματιδίων, σε περιβάλλον ατμοσφαιρικού αέρα αλλά και υπό κενό, στις φυσικές ιδιότητες τους και κυριότερα στις οπτικές ιδιότητες και στα φαινόμενα κλίμακας που προκύπτουν από τον περιορισμό των φυσικών διαστάσεων των νανοσωματιδίων.