Ανάπτυξη κώδικα στατικής επίλυσης και βελτιστοποίησης επίπεδου δικτυώματος - Μανουσέλης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η δημιουργία κώδικα σε γλώσσα προγραμματισμού Fortran, για τη βελτιστοποίηση ενός τυχαίου διδιάστατου δικτυώματος ως προς το σχήμα (θέση των κόμβων), το μέγεθος (διαστασιολόγηση διατομών) και την τοπολογία του. Παράμετρος βελτιστοποίησης αποτελεί το βάρος της κατασκευής. Για τη στατική επίλυση του δικτυώματος χρησιμοποιείται η μέθοδος Άμεσης Δυσκαμψίας-Στιβαρότητας. Στη συγκεκριμένη εργασία, για τη διαστασιολόγηση των ράβδων χρησιμοποιούνται μόνο τετραγωνικές κοίλες διατομές. Για τη βελτιστοποίηση του δικτυώματος χρησιμοποιούνται δύο αλγόριθμοι, ο αλγόριθμος Μόντε Κάρλο (Monte Carlo) καθώς και ο στοχαστικός αλγόριθμος Προσομοιωμένης Ανόπτησης (Simulated Annealing). Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα δικτυωμάτων επιλυμένα και με τους δύο αλγορίθμους, συνδυάζοντας τις μεθόδους βελτιστοποίησης και εξάγονται συμπεράσματα συγκρίνοντας τα αποτελέσματα τους.