Σχεδιασμός διδύμων δεκαόροφων μεταλλικών κτηρίων από χάλυβα με πεζογέφυρα - Λύκος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Έλεγχος και διαστασιολόγηση διδύμων δεκαόροφων μεταλλικών κτηρίων με πεζογέφυρα. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τον σχεδιασμό, την ανάλυση και διαστασιολόγηση δύο όμοιων δεκαώροφων κτηρίων , καθώς και της συνδεόμενης πεζογέφυρας. Η επίλυση του κτηρίου έγινε με χρήση του λογισμικού Etabs v15, ο έλεγχος επάρκειας των συνδέσεων με το πρόγραμμα Autodesk Robot Professional 2017 και η επίλυση της πεζογέφυρας με το πρόγραμμα SAP2000 v18 . Αναλυτικότερα, η δομή της εργασίας είναι ως εξής: Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μία συνοπτική εισαγωγή για τη χρήση του χάλυβα στις κατασκευές και γίνεται αναλυτική περιγραφή του κτηρίου. Στο 2ο κεφάλαιο αναφέρονται όλα τα φορτία που δρουν σε ένα κτήριο, οι απαραίτητοι συντελεστές ασφαλείας , καθώς και οι συνδυασμοί των φορτίσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαστασιολόγηση και τον έλεγχο της κατασκευής. Στο 3ο κεφάλαιο αναγράφονται αναλυτικά, όλες οι σχέσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται ο έλεγχος και η διαστασιολόγηση του φορέας αυτού. Στο 4ο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή του προσομοιώματος. Παρουσιάζεται το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση και τη διαστασιολόγηση όλων των μεταλλικών στοιχείων, το οποίο είναι το ETABS. Στο 5ο κεφάλαιο γίνεται ο αντισεισμικός σχεδιασμός του κτηρίου. Στο 6ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μη γραμμική στατική προσαυξητική ανάλυση (push over analysis ) , που εφαρμόσθηκε στην κατασκευή μας. Στο 7ο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση της χρονοιστορίας στην κατασκευή , με την επιβολή δύο επιταχυνσιογραφημάτων. Στο 8ο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο σχεδιασμός και ο έλεγχος των συνδέσεων των μελών του φορέα. Στο 9ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της παρούσας εργασίας.