Η αναγκαιότητα και οι προοπτικές χρήσης βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά - Μητιακούδη, Ευαγγελία-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην ελληνική αγορά βιοκαυσίμων, η μελέτη προοπτικών χρήσης και των προϋποθέσεων ανάπτυξης των βιοκαυσίμων στη χώρα. Αρχικά στην εργασία παρατίθενται οι σχετικοί επιστημονικοί ορισμοί, αναφέρονται τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χρήση των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών και δίνονται στοιχεία για την χρήση τους στις μεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιγράφονται τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς καθώς και τα προηγμένα βιοκαύσιμα (δεύτερης και τρίτης γενιάς) και δίνονται πληροφορίες που αφορούν τις πρώτες ύλες και την παραγωγή τους. Γίνεται αναφορά στα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα των βιοκαυσίμων και τις απαιτήσεις των τεχνικών προδιαγραφών καθώς και τα ενδεχόμενα προβλήματα κατά την ανάμειξη με τα αντίστοιχα προϊόντα διύλισης. Στη συνέχεια περιγράφεται η σχετική κοινοτική νομοθεσία ως προς τα βασικότερα σημεία, που είναι κυρίως ο δεσμευτικός στόχος στα κράτη μέλη για μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 10% στις μεταφορές το έτος 2020 και η υποχρέωση τήρησης των κριτηρίων αειφορίας για τα βιοκαύσιμα. Επισημαίνεται ότι στη χώρα μας τα βιοκαύσιμα αποτελούν τον κύριο συντελεστή για συνεισφορά ενέργειας από ΑΠΕ στις εγχώριες μεταφορές. Αναλύεται επίσης το αρκετά σύνθετο εθνικό νομικό πλαίσιο για τα βιοκαύσιμα που ενσωματώνει τις κοινοτικές απαιτήσεις, αλλά περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις για τα βιοκαύσιμα όπως το πλαίσιο κατανομής βιοντίζελ, το σύστημα αειφορίας, τις άδειες διάθεσης, την νομοθεσία των τεχνικών προδιαγραφών, το φορολογικό καθεστώς κα. Στο 5ο κεφάλαιο γίνεται αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην ελληνική αγορά βιοκαυσίμων, καταγράφονται οι εγχώριες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, οι πρώτες ύλες, η εφοδιαστική αλυσίδα, η απορρόφηση του βιοντίζελ και εντοπίζονται τα οφέλη αλλά και οι υπάρχουσες αδυναμίες. Στο 6ο κεφάλαιο γίνεται μελέτη των προοπτικών χρήσης και των προϋποθέσεων ανάπτυξης των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά με βάση την εκτιμώμενη μελλοντική ζήτηση σε βιοκαύσιμα , τον βαθμό επίτευξης του εθνικού στόχου 2020 και τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών. Επισημαίνονται οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις για την προώθηση των βιοκαυσίμων όπως είναι η υποχρεωτική χρήση της βιοαιθανόλης στις βενζίνες, η ανάπτυξη των προηγμένων βιοκαυσίμων πχ. από άχυρα, βιολογικά απόβλητα από νοικοκυριά κλπ. Προτείνεται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου ανάπτυξης βιοκαυσίμων. Τέλος, αναφέρονται οι μελλοντικές εξελίξεις για τα βιοκαύσιμα όπως προτείνονται από την υπό αναμόρφωση κοινοτική νομοθεσία για μετά το 2020, με την οποία περιορίζεται η συνεισφορά των βιοκαυσίμων που καταναλώνονται στις μεταφορές και παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών και προωθούνται τα προηγμένα βιοκαύσιμα.