Ανάλυση μεθόδων κοστολόγησης και τιμολόγησης αρδευτικού νερού και οδηγία-Πλαίσιο 2000/60 - Δήμου, Ηλιάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιάσει αναλυτικά την διαδικασία κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού στην Ελλάδα σύμφωνα με τις αρχές της κοινοτικής οδηγίας 2000/60. Η Οδηγία 2000/60 εμπεριέχει σημαντικές δεσμεύσεις ως προς την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων και πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους υπεύθυνους φορείς. Η Οδηγία 2000/60 δημιουργεί ένα πλαίσιο προστασίας των υδατικών πόρων και θεωρεί το νερό ως περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αγαθό. Ένα από τα κύρια εργαλεία που εισάγει είναι η ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών νερού, ορίζοντας ως συνιστώσες αυτού όχι μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος φυσικών πόρων. Όλα αυτά εξετάζονται αναλυτικά στην παρούσα εργασία. Επίσης παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέθοδοι τιμολόγησης αρδευτικού νερού που απαντώνται στη βιβλιογραφία. Με βάση βιβλιογραφικές αναφορές αλλά και στοιχεία που πάρθηκαν από επίσημους φορείς μέσω διαδικτύου οδηγηθήκαμε στην διάρθρωση της παρούσας εργασίας που μας δίνει μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τον τρόπο που οδηγεί τους αρμόδιους στην τιμολόγηση του σημαντικού αυτού αγαθού., ενώ στη συνέχεια αναλύεται και το κόστος νερού. Τέλος δίνεται ένα απλό μεθοδολογικό παράδειγμα που στόχο έχει περισσότερο να ανάδειξη την ανάγκη τήρησης λεπτομερών δεδομένων από τους αρμόδιους φορείς, και να εστιάσει στην σημαντικότητα της βέλτιστης επιλογής μεθόδου κόστους.