Η Διάχυση των Χωρικών Επιδράσεων των Επενδύσεων σε Συγκοινωνιακά Έργα Υποδομής : Οι Επενδύσεις στην Ελλάδα (2000-2013) - Τσάμη, Μάρθα (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης του αποθέματος παγίου κεφαλαίου των μεταφορικών έργων υποδομής (οδοί-γέφυρες, λιμάνια και αεροδρόμια) στο ΑΕΠ της Ελλάδος, την περίοδο 2000-2013. Μεθοδολογικά χρησιμοποιείται το χωρικό υπόδειγμα Durbin (Spatial Durbin Model) το οποίο ενσωματώνει τη χωρική αλληλεπίδραση των συγκοινωνιακών έργων υποδομής μεταξύ των περιφερειών μιας χώρας. Η χρήση του συγκεκριμένου υποδείγματος δίνει τη δυνατότητα να αναλυθούν τόσο οι άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις των εξεταζόμενων έργων. Τα στοιχεία της έρευνας αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων της AMECO (Eurostat), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), την Ελληνική Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι το απόθεμα παγίου κεφαλαίου τόσο των οδών όσο και των λιμανιών έχουν αρνητική και στατιστικά μη σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Αντιθέτως, θετική είναι η επίδραση του αποθέματος παγίου κεφαλαίου των αεροδρομίων. Επιπλέον, οι έμμεσες επιδράσεις των αεροδρομίων είναι 2,5-5,5 φορές μεγαλύτερες των αντίστοιχων άμεσων επιδράσεων, σε όλες τις χωρικές μήτρες βαρών, αναδεικνύοντας έτσι τη σημαντική χωρική διάχυση των οικονομικών επιπτώσεων των συγκοινωνιακών έργων. Τέλος, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα δομικά ελλείμματα (διατροπικότητα, διαλειτουργικότητα) των δικτύων μεταφοράς στην Ελλάδα, την εν λόγω περίοδο.