Στατιστική ανάλυση πλημμυρικών παροχών σε παγκόσμια κλίμακα - Μαρκόπουλος, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2017)
Η στατιστική ανάλυση πλημμυρικών παροχών σε ή/και τοπική κλίμακα συγκεντρώνει τα τελυταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους επιστημονικούς κύκλους, ειδικά στα πλαίσια ενός κλίματος που αλλάζει. Για τη συγκεκριμένη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα ετήσιων παροχών αιχμής από τον Παγκόσμιο Κατάλογο Μεγίστων Παρατηρημένων Πλημμυρών (World's Catalogue of Maximum Observed Floods, IAHS,2003). Επιλέχθηκαν 125 σταθμοί παγκοσμίως, βάσει κριτηρίων ποιότητας και πληρότητας. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανάλυση τάσεων και για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα σε κάθε έναν σταθμό για την ύπαρξη ανθρώπινων παρεμβάσεων. Η ανάλυση τάσεων έγινε με τη μέθοδο της γραμμικής παλινδρόμησης και το Mann-Kendall τεστ. Για τους σταθμούς με ισχυρή δομή συσχέτισης το Mann-Kendall τεστ τροποποιήθηκε. Για τον προσδιορισμό της δομής συσχέτισης των δεδομένων υπολογίστηκαν οι συντελεστές αυτοσυσχέτισης και συντελεστές μακροπρόθεσμης εμμονής. Οι συντελεστές Hurst υπολογίστηκαν με τη μέθοδο της συναθροισμένης διασποράς. Προσαρμόστηκαν τέσσερις κατανομές στα δεδομένα και τα τέστ που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο καταλληλότητας της προσαρμογής ήταν το κριτήριο πληροφορίας Akaike (AIC), το Μπεϋζιανό κριτήριο πληροφορίας (BIC), και το κριτήριο Anderson-Darling τροποποιημένο(ADC)