Διερεύνηση της επιρροής της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην οδηγική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω πειράματος σε προσομοιωτή οδήγησης - Ανδρικοπούλου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2017)
Στόχο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της επιρροής της χρήσης κινητού τηλεφώνου στη συμπεριφορά του οδηγού σε συνδυασμό με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του οδηγού και του οδικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε πείραμα σε προσομοιωτή οδήγησης, στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να οδηγήσουν υπό διαφορετικές οδικές συνθήκες (αστική και υπεραστική οδό) και υπό διαφορετικούς τύπους απόσπασης προσοχής (καμία απόσπαση προσοχής, συνομιλία με δια χειρός χρήση κινητού, συνομιλία μέσω συστήματος ενσύρματης επικοινωνίας και συνομιλία μέσω συστήματος ανοιχτής ακρόασης). Τα σενάρια τα οποία κλήθηκαν να οδηγήσουν οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν οδήγηση σε αστική οδό καθώς και σε υπεραστική οδό, σε καθένα από τα οποία ένα τμήμα αφορούσε σε οδήγηση χωρίς απόσπαση προσοχής και ένα τμήμα σε οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου και με τους τρεις τρόπους, οι οποίοι προαναφέρθηκαν. Σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής είχε προγραμματιστεί από το συντονιστή του πειράματος η εμφάνιση μιας εικόνας με την ένδειξη «STOP» ως απρόοπτο συμβάν, κατά την εμφάνιση του οποίου και όταν γινόταν αντιληπτό από τον οδηγό, ο οδηγός έπρεπε να ακινητοποιήσει το όχημα ακαριαία. Στην πειραματική διαδικασία συμμετείχαν 55 οδηγοί που κατείχαν δίπλωμα οδήγησης, από τους οποίους οι 34 ήταν άντρες και οι 21 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 62 ετών, και οι οποίοι οδήγησαν υπό συνθήκες νύχτας στο περιβάλλον του προσομοιωτή κατά τη διάρκεια απογευματινών και βραδινών ωρών. Η συμπεριφορά του οδηγού αναλύθηκε κυρίως με βάση τρείς μεταβλητές: τη μέγιστη ταχύτητα κίνησης, το χρόνο αντίδρασης του οδηγού στο απρόοπτο συμβάν και την τυπική απόκλιση της πλευρικής θέσης του οχήματος. Στο πλαίσιο της στατιστικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε, δημιουργήθηκαν μοντέλα διακριτών επιλογών με σκοπό την εκτίμηση της επιρροής τόσο της χρήσης κινητού τηλεφώνου, όσο και άλλων παραμέτρων στη μέγιστη ταχύτητα κίνησης, το χρόνο αντίδρασης και την τυπική απόκλιση της πλευρικής θέσης του οχήματος σε υπεραστικό περιβάλλον. Από τη στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε αποδείχτηκε πως η χρήση κινητού τηλεφώνου επηρεάζει τη συμπεριφορά του οδηγού. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται κατά την οδήγηση υπό απόσπαση προσοχής, ανεξαρτήτως τρόπου χρήσης κινητού, με τη δια χειρός χρήση να επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση. Η μέγιστη ταχύτητα κίνησης κατά την οδήγηση υπό απόσπαση προσοχής μειώνεται κυρίως σε υπεραστική περιοχή, ενώ η τυπική απόκλιση πλευρικής θέσης του οχήματος σε υπεραστικό περιβάλλον παρουσιάζει αύξηση κατά την οδήγηση με χρήση κινητού.