Σύγχρονη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων - Μπενέκου, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων καθώς και η κατάλληλη επεξεργασία τους, πριν τη διάθεση τους στο περιβάλλον, είναι αναγκαία σε κάθε κοινωνία για την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας υγείας. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων στοχεύει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων και στην εφαρμογή κατάλληλων δράσεων προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή. Αυτό επιτυγχάνεται για κάθε Δήμο χωριστά, με την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, όπου δεν πραγματοποιούνται ενέργειες διαχείρισης των αποβλήτων του, πέρα από τη συλλογή και τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Προτείνονται, επομένως, δράσεις για την διαλογή τόσο των βιοαποβλήτων όσο και των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Τέλος, πραγματοποιείται μια ανάλυση του κόστους επένδυσης για την υλοποίηση των δράσεων του Σχεδίου Διαχείρισης ΑΣΑ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων για τα επόμενη έτη.