Προσομοίωμα πλαστικής συμπεριφοράς για την μονοδιάστατη ανάλυση εδαφικής απόκρισης - Άνθη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Αναπτύσσεται ένα προσομοίωμα πλαστικής συμπεριφοράς για τη μη γραμμική ανάλυση εδαφικής απόκρισης πολύστρωτων σχηματισμών. Το μοντέλο αποτελεί τη μονοδιάστατη έκδοση του μοντέλου Ta-Ger για αμμώδη εδάφη, που προτάθηκε πρόσφατα από τους Τασιοπούλου και Γερόλυμο (2016). Εξέχοντα χαρακτηριστικά του μοντέλου αποτελούν η συμβατότητα με την θεωρία κρίσιμης κατάστασης για μονοτονική και ανακυκλική φόρτιση, ο ανισοτροπικός πλαστικός νόμος ροής και ο εμπνευσμένος από τους Bouc – Wen νόμος κράτυνσης, προσφέροντας αξιοσημείωτη ευελιξία στην αναπαράσταση σύνθετων μηχανισμών ανακυκλικής συμπεριφοράς όπως η μείωση της δυσκαμψίας και η απώλεια της αντοχής λόγω ανάπτυξης υπερπιέσεων πόρων. Το μοντέλο εισάγεται σε έναν αλγόριθμο επίλυσης άμεσης μεθόδου πεπερασμένων διαφορών, που πραγματοποιεί ολοκλήρωση της διαφορικής εξίσωσης διάδοσης κύματος, για τη μη γραμμική απόκριση πολύστρωτων εδαφικών σχηματισμών και στην συνέχεια βαθμονομείται βάσει των δημοσιευμένων πειραματικών καμπυλών μείωσης του μέτρου διάτμησης και αύξησης της απόσβεσης. Τέλος, το μοντέλο επικυρώνεται σύμφωνα με αποτελέσματα δύο εναλλακτικών μεθόδων πρόβλεψης της απόκρισης σε διάδοση διατμητικού κύματος, διαθέσιμων στη βιβλιογραφία.