Ανάλυση και Διαστασιολόγηση Κτιρίου με Χρήση του Συστήματος Απόσβεσης FUSEIS - Σδόνας, Χαράλαμπος-Ορέστης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη ενός τετραόροφου κτιρίου με φέροντα οργανισμό από χάλυβα με έμφαση στην αντισεισμική συμπεριφορά που προσφέρεται από τα συστήματα δυσκαμψίας FUSEIS 1-2 . Πρόκειται για μια καινοτόμο αντισεισμική μέθοδο, η οποία αποτελεί αντικείμενο μελέτης και πειραματικής εφαρμογής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η υπεροχή του συστήματος FUSEIS έναντι των άλλων σύνηθων συστημάτων δυσκαμψίας έγκειται στο γεγονός ότι οι ανελαστικές παραμορφώσεις περιορίζονται αυστηρά στα στοιχεία απορρόφησης ενέργειας τα οποία είναι εύκολο να αντικατασταθούν, δεδομένου ότι είναι μικρά τμήματα και δεν αποτελούν μέρος του συστήματος παραλαβής των φορτίων βαρύτητας της κατασκευής. Επιπρόσθετα τα συστήματα FUSEIS μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρές περιοχές του κτιρίου έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του. Θα εξετάσουμε μία περίπτωση σχεδιασμού όπου κατά τον άξονα y θα έχουμε τοποθετήσει τα συστήματα δυσκαμψίας τύπου FUSEIS 1-2 και κατά τον άξονα x το κτίριο μας θα παραλαμβάνει την σεισμική διέγερση με πλαισιακή λειτουργία καθώς θα έχουμε συνδέσεις ροπής κατά τον εν λόγω άξονα περιμετρικά. Το κτίριο μελετήθηκε ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις τόσο του ελαστικού όσο και του ανελαστικού σχεδιασμού για τα φορτία σεισμικής δράσης. Ακολούθησε η μη γραμμική στατική ανάλυση του κτιρίου (Push over analysis), βάση της οποίας εξετάζεται η απόκριση της κατασκευής.