Στατιστική ακραίων τιμών. Εφαρμογή σε μετρήσεις τεχνικών μεγεθών - Γρηγορόπουλος, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η στατιστική ακραίων τιμών έχει σαν στόχο την εκτίμηση της πιθανότητας να συμβούν σπάνια γεγονότα τα οποία εντοπίζονται στις «ουρές» μιας κατανομής. Αυτή η πιθανότητα γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορισθεί σε περίπτωση που έχουμε στη διάθεση μας λίγες μετρήσεις, εξαιτίας κόστους ή δυσκολίας στη μέτρηση. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στο να περιγράψει πειραματικά μία μέθοδο στατιστικής επεξεργασίας η οποία θα δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα εκτίμησης αστοχιών με τα λιγότερα σε πλήθος αναγκαία πειραματικά δεδομένα.