Αξιολόγηση του ΜΥΗΣ Σμοκόβου από ιδιωτική και κοινωνική σκοπιά - Μουλατζίκου, Διονυσία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί αφενός στην καταγραφή και αποτίμηση των εξωτερικοτήτων του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) Σμοκόβου, αφετέρου στη διερεύνηση της κοινωνικοοικονομικής σκοπιμότητας της εν λόγω επένδυσης. Κάνοντας χρήση δύο (2) οικονομικών δεικτών αποτιμάται από ιδιωτική και κοινωνική σκοπιά η βιωσιμότητα του εν λόγω ΜΥΗΣ. Συγκεκριμένα, αφού καταγραφούν οι επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) από την εγκατάσταση και λειτουργία του ΜΥΗΣ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αποτιμώνται μια σειρά κοινωνικών ωφελειών/ εξωτερικοτήτων, ήτοι: α) το όφελος από την αποφυγή έκλυσης ρύπων (SO2, NOx και PM2,5) και αεριών του θερμοκηπίου (CO2), β) το όφελος από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γ) το όφελος από το νερό άρδευσης. Στη συνέχεια, υπολογίζεται η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ), ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (ΕΒΑ) καθώς και τα αντίστοιχα μεγέθη της κοινωνικό-οικονομικής ανάλυσης.