Μεταφορά και ανύψωση βαρών στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία - Κουννάμας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Σε όλα τα ναυπηγεία του κόσμου, το σύνολο σχεδόν των υλικών χρειάζονται κάποια μικρή ή μεγάλη μετακίνηση ή ανύψωση. Ακόμη και στο πιο μικρό παραδοσιακό ναυπηγείο υπάρχει πάντοτε η ανάγκη μεταφοράς και ανύψωσης κάποιων πρώτων υλών ή μηχανημάτων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε κάθε είδους και μεγέθους ανυψωτικά μέσα όπως μόνιμους γερανούς ξηράς, γερανούς ξηράς πάνω σε ράγες, πλωτούς γερανούς, αυτοκινούμενους γερανούς ξηράς, γερανούς πλωτών μέσων (πλοίων), περονοφόρα οχήματα, γερανογέφυρες παντός είδους και μεγέθους καθώς και πληθώρα ηλεκτροκίνητων και χειροκίνητων ανυψωτικών μηχανημάτων. Έτσι οι κίνδυνοι πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων, τις περισσότερες φορές με σοβαρές συνέπειες λόγω της μετακίνησης ή ανύψωσης μεγάλων βαρών, είναι πολύ μεγάλοι και θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την αντιμετώπισή τους.