Ανάκτηση ενέργειας από αντλία θερμότητας μηχανικής συμπίεσης ατμού - Μαμάης, Ανάργυρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2017)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία σκοπός είναι η διερεύνηση του ενεργειακού δυναμικού και της ενεργειακής εξοικονόμησης που μπορεί να επιτευχθεί αντικαθιστώντας την εκτονωτική βαλβίδα, που είναι υπεύθυνη για την ισενθαλπική εκτόνωση του υγρού εργαζόμενου μέσου σε έναν κύκλο μηχανικής συμπίεσης ατμού με έναν εκτονωτή θετικής μετατόπισης. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί καινοτομία στο χώρο του κλιματισμού και της ψύξης καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα και αποτελεί ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης, αφού πρόκειται να ανεβάσει σημαντικά την απόδοση του κύκλου, τόσο σε νέες μονάδες όσο και σε ήδη εγκατεστημένες. Έτσι θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι όχι μόνο ενεργειακοί αλλά και οικονομικοί, κάτι που αποτελεί αντικειμενικό σκοπό στη σύγχρονη κοινωνία, όπως εκδηλώνεται μέσα από Ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες. Η εξοικονόμηση ενέργειας, άλλωστε, αποτελεί μία από τις βασικότερες επιδιώξεις της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τα περισσότερα κράτη, με στόχο τη μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων αλλά και αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για τους παραπάνω λόγους στην παρούσα διπλωματική εργασία ερευνήθηκαν τα διάφορα είδη εκτονωτών καθώς και οι τεχνολογίες παραγωγής ψύξης στις οποίες παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η χρήση τους. Επίσης διερευνήθηκαν οι διάφορες ερευνητικές εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα, καθώς και το τι ισχύει εμπορικά. Επιπλέον μελετήθηκε μια αντλία θερμότητας της εταιρίας Nibe στο εργαστήριο και τροποποιήθηκε κατάλληλα ώστε να μπορεί να λειτουργεί εκτός της κλασικής της λειτουργίας (με εκτονωτική βαλβίδα), με εκτονωτή αλλά και συνδυασμένα με εκτονωτή και εκτονωτική βαλβίδα. Τέλος πραγματοποιήθηκε οικονομική αξιολόγηση και ανάλυση ευαισθησίας.