Ολοκληρωμένο μοντέλο χρήσεων γης και μεταφορών : Εφαρμογή στην περίπτωση του Μουλτάν, Πακιστάν - Σαρρή, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύσσεται ένα Ολοκληρωμένο Μοντέλο Χρήσεων Γης και Μεταφορών για την πόλη του Μουλτάν στο Πακιστάν. Σε πρώτο στάδιο μέσα από μια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση γίνεται σαφής η αναγκαιότητα για ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού και παρουσιάζονται οι βασικές επιστημονικές αρχές που διέπουν ένα τέτοιο μοντέλο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί πως από όλα τα μοντέλα εκείνο που εφαρμόστηκε σε αυτήν την εργασία είναι το μοντέλο TRANUS. Ακολούθως, πραγματοποιείται αναγνώριση των βασικών στοιχείων της περιοχής μελέτης και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δεδομένα για την δημιουργία τόσο του μοντέλου χρήσεων γης όσο και του μοντέλου μεταφορών, τα οποία αναπτύσσονται χωριστά σε αυτήν τη φάση. Στο επόμενο στάδιο εκτελούνται όλες οι συναρτήσεις και μέσω επαναληπτικών διαδικασιών το αποτέλεσμα είναι η συσχέτιση των δυο μοντέλων και η εύρεση κοινών πολεοδομικών και συγκοινωνιακών αποτελεσμάτων. Έχοντας τα αποτελέσματα της υπάρχουσας κατάστασης πραγματοποιούνται σενάρια και τα νέα αποτελέσματα αυτών συγκρίνονται μεταξύ τους για να δοθεί μια βέλτιστη λύση, ώστε η πόλη να αναπτύξει βιώσιμα τον αστικό της χώρο και την αστική της κινητικότητά.