Ανάλυση συστημάτων αποθήκευσης απορριπτόμενης ενέργειας απο αιολικές εγκαταστάσεις στην Κρήτη - Χριστακόπουλος, Θεοφάνης - Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2017)
Η απαίτηση μείωσης των αεριών του θερμοκηπίου, η ανάγκη ελάττωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλάζουν την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το νησί της Κρήτης διαθέτει πλούσιο δυναμικό όσον αφορά την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Επί του παρόντος, ένα μεγάλο ποσό της αιολικής ενέργειας στην Κρήτη περικόπτεται ανά περιόδους λόγω της μειωμένης ζήτησης και των τεχνικών ελαχίστων των υπαρχόντων θερμικών μονάδων. Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αναγνωρίζεται ως η υποστηρικτική τεχνολογία που διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Σε αυτήν, η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ανάλογα την εκάστοτε χρησιμοποιούμενη τεχνολογία και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια όταν χρειάζεται. Στόχος της εν λόγω εργασίας είναι να γίνει αντιληπτός ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η αποθήκευση ενέργειας στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μελετηθούν και αναλυθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεχνολογίες που εξετάστηκαν εκτενέστερα στα πλαίσια αυτής της εργασίας είναι η αποθήκευση ενέργειας με χρήση υδρογόνου, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας συμπιεσμένου αέρα, η αντλησιοταμίευση, οι μπαταρίες νατρίου – θείου και η αφαλάτωση αντίστροφης ώσμωσης. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το τοπίο σχετικά με την περικοπή ενέργειας στην εποχή μας και αναλύεται η χρησιμότητα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ως μέσο εκμετάλλευσής της. Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση των παραπάνω τεχνολογιών, αλλά και των μπαταριών ροής. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται χαρακτηριστικά ενεργειακά στοιχεία της Κρήτης, που αποτελεί το παρόν σύστημα μελέτης. Από το τέταρτο μέχρι το ένατο κεφάλαιο λαμβάνουν χώρα προσεγγίσεις λειτουργίας των παραπάνω συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στη Κρήτη. Σε κάθε κεφάλαιο από αυτά, εξετάζεται ανεξάρτητα κάθε τεχνολογία χρησιμοποιώντας πραγματικά στοιχεία, ενώ στο τέλος παρατίθενται τα αποτελέσματά της. Στο δέκατο κεφάλαιο, καταγράφονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από την εν λόγω εργασία και πραγματοποιείται μία σύγκριση για τις προσεγγίσεις των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν.