Η Διαχείριση 'Εργων ως Μεθοδολογικό Εργαλείο στην Επιχειρησιακή 'Ερευνα - Κοπέλου, Φλώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά και στο δημόσιο τομέα, παρατηρείται μια ραγδαία αυξανόμενη τάση χρησιμοποίησης μεθόδων και εργαλείων της Διαχείρισης Έργων. Η τάση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την πυροδότηση εξελίξεων στον επιστημονικό και ερευνητικό τομέα ενώ συντελεί στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη των υπαρχόντων εργαλείων και μεθόδων που σχετίζονται με τη Διαχείριση Έργων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν σφαιρικά και εποπτικά οι εξελίξεις που μας οδήγησαν στη σημερινή ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου επιστημονικού κλάδου που ασχολείται με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Έργων. Αρχικά θα γίνει μια προσπάθεια παρουσίασης βασικών εννοιών και αρχών της Επιχειρησιακής Έρευνας, σύμφωνα με τις παραδόσεις του καθηγητή κ. Ιωάννη Κολέτσου. Στη συνέχεια θα γίνει περιληπτική παρουσίαση των γεγονότων, τα οποία έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη της Διαχείρισης Έργων, από μια μεθοδολογική τεχνική της Επιχειρησιακής Έρευνας σε ένα αυτόνομο επιστημονικό κλάδο. Αποτελέσματα αυτού εφαρμόζονται στη σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού δοθούν οι απαραίτητοι ορισμοί των σχετικών βασικών εννοιών της Διαχείρισης Έργων, και γίνει περιγραφή των χρησιμοποιoύμενων τεχνικών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Έργων (GANTT, CPM PERT, MPM) θα επεξηγηθούν οι επικρατούσες μέθοδοι προσέγγισης που χρησιμοποιούνται σήμερα (PMBOK, PRINCE2,). Επίσης, θα δοθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εμφανίζουν οι προαναφερθείσες τεχνικές, καθώς και τα πεδία εφαρμογής τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται μία Μελέτη Περίπτωσης (Case Study), που βασίστηκε σε πραγματικά στοιχεία και έχει σαν αντικείμενο την ανάλυση ενός πραγματικού έργου (Removement Project) σε δραστηριότητες, την οργανωση τους σε διαδικασίες και πακέτα εργασιών (work packages), τον προγραμματισμό τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και τη δημιουργία αναφορών για την παρακολούθησή του, με τη χρησιμοποίηση του εξειδικευμένου πακέτου λογισμικού Primavera P6®.