Party Kit: Πτυσσόμενη κινητή κατασκευή για επιτυχημένα πάρτι - Βλαχοπούλου, Ναταλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη διαμόρφωση μιας πτυσσόμενης κινητής κατασκευής για επιτυχημένα πάρτι. Πρόκειται για μια σύνθεση εν είδη αστικού εξοπλισμού, με σκοπό την αυθόρμητη διαμόρφωση πάρτι στο κέντρο της Αθήνας και κύριο χαρακτηριστικό τη διεύρυνση του ενεργοποιημένου χώρου μέσα από τη μελετημένη χρήση του ήχου και του φωτός. Συστατικό στοιχείο της έρευνας αποτέλεσε η προσωπική εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή στη διοργάνωση φεστιβάλ μουσικής, εκθέσεων, TED event καθώς και ιδιωτικών πάρτι. Χαρτογραφώντας με εμπειρικές μεθόδους το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, εντοπίστηκαν οι πηγές ήχου που πυροδοτούν κοινωνικές δραστηριότητες. Εν συνεχεία οργανώθηκαν οι δημόσιου χώροι του ιστορικού τριγώνου σε τρεις τυπολογίες: τον κύκλο (πλατείες), το τετράγωνο (εσωτερικοί ακάλυπτοι με πρόσβαση από δρόμο) και τη γραμμή (δρόμοι πλάτους 4-6 μέτρα), οι οποίες, σε επίπεδο σύνθεσης, υποδέχτηκαν 3 διαφορετικούς τύπους πάρτι (φεστιβάλ γειτονιάς, πάρτι χορού και πάρτι δρόμου αντίστοιχα), βάση των διαφορετικών χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν στο χώρο. Διαμορφώθηκε ξύλινη κυβική κατασκευή, τύπου cargo box, γενικών διαστάσεων 3x3x3 μέτρα, η οποία διασπάται σε επιμέρους πτυσσόμενα τμήματα και περιλαμβάνει bar, καντίνα, WC, κατασκευή DJ, κατασκευή για ηχεία, καθιστικά και στέγαστρο. Κατ’ αναλογία με τις παραπάνω τυπολογίες χώρου η κατασκευή αναπτύχθηκε σε τρεις εναλλακτικές τοποθετήσεις. Τόσο ο σκελετός του κουτιού όσο και οι μηχανισμοί ανάπτυξης των μελών του έγιναν μεταλλικοί, ενώ εξωτερικά τοποθετήθηκε επικάλυψη από ξύλο OSB. Προκειμένου να ενταθεί ο χαρακτήρας ακορντεόν κατά την επέκταση των συστημάτων που περιλαμβάνει το κουτί, έγινε μια έρευνα σχετικά με το ύφασμα βινύλ, το οποίο τοποθετήθηκε εν συνεχεία στα πτυσσόμενα τμήματα σε συνεργασία με το μεταλλικό σκελετό. Τέλος αναλύθηκαν κάποια από τα μεταλλικά συστήματα επέκτασης των κατασκευών, όπως το σύστημα ανύψωσης του DJ με διπλά ψαλίδια και έμβολα, διαστασιολογημένο πλήρως βάσει των αναγκών υπό την καθοδήγηση μηχανολόγου, καθώς και τα πτυσσόμενα συστήματα πάγκων bar και καθιστικών, αποτελούμενα από αλλεπάλληλα μεταλλικά προφίλ με επικάλυψη από βινύλιο.