“Εκθέματος απουσία”, Κέντρο Ερευνών και επισκεπτών εναλίων αρχαιοτήτων στη Στενή Βάλα Αλοννήσου - Μαλακόζη, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2017)
Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται την αξιοποίηση των ενάλιων αρχαιοτήτων Β.Σποράδων, όπως και τη διερεύνηση της προβληματικής που θέτει ο σχεδιασμός ενός μουσείου του οποίου το κύριο έκθεμα απουσιάζει. Περιοχή μελέτης αποτελεί η Αλόννησος και συγκεκριμένα ο οικισμός Στενή Βάλα, το κοντινότερο σημείο απόπλου προς τα ναυάγια της περιοχής. Ένα μέρος από τα “4500 χρόνια ναυτικής ιστορίας” που κρύβονται στα βάθη των ελληνικών θαλασσών, βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Αλοννήσου και Περιστέρας, πολυσύχναστο εμπορικό σταυροδρόμι των ιστορικών χρόνων. Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάδειξη του κλασικού ναυαγίου Περιστέρας, χωρίς την προϋπόθεση ανάσυρσης του από το βυθό, με βασικές παραμέτρους την ενότητα κτιρίου-φυσικού περιβάλλοντος και τη νοητή σύνδεση με το ναυάγιο. Οδηγηθήκαμε έτσι στη δημιουργία μιας τοπιακής σύνθεσης με τρία κύρια στοιχεία. Έναν περίκλειστο κυβικό όγκο, ο οποίος περιέχει τον υπόγειο ημιυπαίθριο χώρο του μουσείου, το υπόσκαφο καταδυτικό κέντρο και το γραμμικό ενοποιητικό άξονα, το κυρίαρχο στοιχείο, που διατρέχει τη συνολική πρόταση και καταλήγει στο σημείο “υπό της στάθμης της θάλασσας”.Μια διαδρομή δηλαδή μέσα από τρεις βασικές λειτουργίες: Άγνοια-Έρευνα/ Ενημέρωση-Εκπαίδευση-Ανακάλυψη. Το σύνολο των κτιρίων δεν ξεπερνά την ισόγεια στάθμη, αντίθετα αναπτύσσονται υπόγεια, αξιοποιώντας την τοπογραφία. Στόχος να αναδείξουμε τον υποβρύχιο πλούτο της περιοχής, μέσω μιας παρέμβασης που συνιστά ταυτόχρονα μια αισθητηριακή εμπειρία προσελκύοντας ερευνητικό και καταδυτικό κοινό, αλλά πρωτίστως προ(σ)καλώντας τον απλό επισκέπτη να δει από κοντά το ναυάγιο.