Πέρα από το σκοτάδι: επιμορφωτικό κέντρο για άτομα με προβλήματα όρασης - Μαστραντωνάκη, Ανδρονίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Και αν λανθασμένα έχουμε συνηθίσει να λέμε πως βλέπουμε το χώρο, σκοπός μας είναι να τον βιώνουμε ακόμη και όταν τα μάτια είναι κλειστά. Αν και το οπτικό ερέθισμα και οι εικόνες είναι αξιόλογα εργαλεία της αρχιτεκτονικής επιστήμης,το ανθρώπινο σώμα βιώνει τον χώρο πολυαισθητηριακά και όχι μονοσήμαντα οπτικά.Στην αναζήτηση της μίας αρχιτεκτονικής που απευθήνεται στο σύνολο των αισθήσεων ,μέσα από την διπλωματική μας εργασία αναζητάμε τρόπους ,όρους και συσχετισμούς όπουαναδυκνείεται η πολυαισθητιριακή αντίληψη του χώρου.Σκοπός μας λοιπόν είναι η αρχιτεκτονική που μπορούμε να βιώνουμε με κλειστά τα μάτια, και που γίνεται προσβάσιμη και σημαντική σε όλες τις ομάδες ανθρώπων. Όλα τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σχεδιαστίκη σημασία όταν αναφερόμασταν σε άτομα με προβλήματα όρασης ,έτσι στα πλαισια της διπλωματικής μας εργασίας ,προτείνουμε ένα Επιμορφωτικό κέντρο για για τον χρήστη αυτό σύμφωνα με τις ανάγκες του. Οι υφιστάμενοι φορείς που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης στην περιοχή της Αττικής που αν και θεωρητικά καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών τους, παρατηρείται κακή συνεργασία μεταξύ τους. Οι παραπάνω φορείς επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εντοπίζοντας την απουσία παροχών στην κατηγορία των νεοτυφλοθέντων,όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα. Από τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου διαπιστώσαμε ότι εντείνεται το πρόβλημα στους ενήλικες καθώς παρατηρείται μεγάλο ποσοστό τύφλωσης σε αυτές τις ηλικίες .Για τους παραπάνω λογούς προτείνουμε ένα συγκρότημα πολλαπλών λειτουργιών εκπαίδευσης ,πολιτισμού και εστίασης που θα αποτελέσουν πόλο συνάθροισης.