Ανάλυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ - Σαργέντη, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί μια ουσιαστική ανάλυση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, βασιζόμενη στις προτάσεις πολιτικής που έχουν παραχθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα στις εκθέσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS) το Δεκέμβριο του 2010, οι οποίες είναι γνωστές και ως Βασιλεία ΙΙΙ. Ξεκινώντας από τη θεωρία της τραπεζικής εποπτείας, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα της Επιτροπής της Βασιλείας συνεχίζω με την ανάλυση της Βασιλείας Ι και ΙΙ για να την αντιπαραβάλω με τις καινοτομίες που εισάγει η Βασιλεία ΙΙΙ αλλά και τις τροπο-ποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο και παρουσιάζεται εκτενώς η κριτική που ασκείται στις αποφάσεις της Επιτροπής. Τέλος, εξετάζεται η ελληνική περίπτωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και αποτυπώνονται οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συμπερασμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για το κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ.