Ανάλυση των Οικονομικών Κύκλων στην ελληνική οικονομία - Σαργέντη, Αλέκα (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Η σύγχρονη μακροοικονομία προσπαθεί να εξηγήσει την συνολική οικονομία, χρησιμοποιώντας θεωρίες βασισμένες στην ισχυρή θεμελιώδη μικροοικονομία. Αυτό είναι σε αντίθεση με την παραδοσιακή κεϋνσιανή προσέγγιση στη μακροοικονομία, το οποίο βασίζεται σε ad hoc θεωρίες για τις σχέσεις μεταξύ των μακροοικονομικών μεγεθών. Στη σύγχρονη μακροοικονομία η οικονομία παρουσιάζεται ως μια δυναμική γενική στοχαστική ισορροπία (Dynamic Stochastic General Equilibrium), που αντανακλά τις συλλογικές αποφάσεις των ορθολογικών ατόμων σε ένα εύρος μεταβλητών που αφορούν τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Αυτές οι μεμονωμένες αποφάσεις στη συνέχεια συντονίζονται μέσω των αγορών για την παραγωγή της μακροοικονομίας. Η οικονομία θεωρείται ότι βρίσκεται σε συνεχή ισορροπία με την έννοια ότι, λαμβανομένων των διαθέσιμων πληροφοριών, οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που φαίνονται να είναι οι βέλτιστες για αυτούς, και έτσι δεν κάνουν εν γνώση τους συνεχή λάθη. Αυτή είναι επίσης η έννοια με την οποία η συμπεριφορά είναι η ορθολογική. Λάθη, όταν αυτά συμβαίνουν, αποδίδονται σε κενά πληροφόρησης, όπως οι απροσδόκητες διαταραχές της οικονομίας. Μια διάκριση που συνήθως υπάρχει μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ισορροπίας. Η οικονομία θεωρείται, ότι βρίσκεται πάντα σε βραχυπρόθεσμη ισορροπία. Η μακροπρόθεσμη, ή η σταθερή κατάσταση, είναι μια μαθηματική ιδιότητα του μακροοικονομικού μοντέλου που περιγράφει την πορεία του, όταν όλες οι προηγούμενες κρίσεις έχουν λειτουργήσει πλήρως μέσω του συστήματος. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια στατική ισορροπία, στην οποία όλες οι μεταβλητές είναι σταθερές, ή, γενικότερα, μια ισορροπία ανάπτυξης, στην οποία σε περίπτωση απουσίας κρίσεων, δεν υπάρχει καμία τάση για την οικονομία να απομακρυνθεί από μία δεδομένη διαδρομή, συνήθως μία στην οποία τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη αυξάνονται κατά τον ίδιο ρυθμό. Ως εκ τούτου, δεν είναι η οικονομία που υποτίθεται ότι είναι σε μακροχρόνια ισορροπία, αλλά το μακροοικονομικό μοντέλο. Η (βραχυχρόνια ή μακροχρόνια) ισορροπία, περιγράφεται ως γενική διότι όλες οι μεταβλητές υποτίθεται ότι είναι ταυτόχρονα σε ισορροπία, όχι μερικές από αυτές, ή μια συγκεκριμένη αγορά, η οποία είναι μια κατάσταση γνωστή ως μερική ισορροπία. Η οικονομία δεν είναι ποτέ στάσιμη. Όλα τα σημαντικά μεγέθη της, όπως το επίπεδο του εισοδήματος, της απασχόλησης, της ανεργίας, των τιμών, των εξαγωγών, κ.τ.λ. μεταβάλλονται διαχρονικά. Στην παρούσα διπλωματική θα εξεταστούν οι διαχρονικές διακυμάνσεις στο επίπεδο του ΑΕΠ. Η σημαντικότητα των Οικονομικών Κύκλων, άπτεται στο γεγονός ότι οι οικονομικές διακυμάνσεις, ο πληθωρισμός, η ανεργία κ.ο.κ είναι οικονομικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη οικονομική πολιτική, και κατ’ επέκταση και τη δημοσιονομική. Η ευημερία μεγάλων ομάδων ατόμων εξαρτάται από την επιτυχία με την οποία οι εκάστονται κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν μια οικονομική ύφεση ή κρίση. Η μέχρι σήμερα εμπειρία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, δείχνει ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, δεν είναι και η πιο δυνατή και η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι πάντα προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και τις απαίτησεις της εκάστοτε χώρας . Η παριστάμενη διπλωματική, θα αποτυπώσει σε γραφήματα, αλλά και θα αναλύσει τους Οικονομικούς Κύκλους στην ελληνική οικονομία, κατά το διάστημα του 1960 – 2011. Στο πρώτο κεφάλαιο, θα περιγραφεί το αντικείμενο μελέτης της εργασίας, καθώς και θα αναπτυχθεί η θεωρία του Οικονομικού Κύκλου και θα προσδιοριστούν τα διάφορα χαρακτηριστικά του, παραθέτοντας τα αίτια των Οικονομικών Κύκλων, και θα γίνει αντιπαραβολή με την ελληνική και παγκόσμια κρίση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα προσδιοριστούν οι μελέτες των Οικονομικών Κύκλων για την ελληνική οικονομία. Το τρίτο κεφάλαιο, αναφέρει τη Θεωρία των Πραγματικών Οικονομικών Κύκλων και τον υπολογισμό του συγκεκριμένου μοντέλου. Στο τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο, θα αναπτυχθούν οι θεωρίες των οικονομετρικών μοντέλων και θα υπολογιστεί το ποσοτικό μέρος των μοντέλων αντίστοιχα. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας, όπως και οι βιβλιογραφικές αναφορές.