Μοντέλο Βέλτιστης Χωροθέτησης Εγκαταστάσεων Park'n'Ride με εφαρμογή στο Αττικό Μετρό - Αυγερινός, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η κατασκευή ενός μαθηματικού μοντέλου εντοπισμού της βέλτιστης θέσης χωροθέτησης χώρων στάθμευσης για μετεπιβίβαση από Ι.Χ. σε μέσο μαζικής μεταφοράς (ειδικότερα, το μετρό) στην Αθήνα. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε αποτελεί ένα πρότυπο μέγιστης κάλυψης της ζήτησης, όπως αυτό ορίζεται από τις επιστήμες λήψης αποφάσεων και την επιχειρησιακή έρευνα. Για την επίλυση του μοντέλου, εφαρμόστηκε η αλγοριθμική μέθοδος Simplex, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ζήτησης, την ελαχιστοποίηση του αντίτιμου χρήσης των χώρων στάθμευσης των εγκαταστάσεων και την τήρηση περιορισμών, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής της θέσης χωροθέτησης σταθμών park’n’ride που ορίζει η διεθνής και ελληνική βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μοντέλου ανέδειξαν την ανάγκη για προσθήκη τεσσάρων ακόμα σταθμών μετεπιβίβασης στο υπάρχον δίκτυο και επαναπροσδιορισμό της χωρητικότητας ορισμένων από τους υπάρχοντες σταθμούς.