Ευφυής ανίχνευση γεγονότων και εκτίμηση αξιοπιστίας ειδήσεων στο Twitter - Κατσαούνης Μολύβας, Σταμάτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2017)
Τα νέα αποτελούν πληροφορίες για τρέχοντα γεγονότα. Πληροφορίες οι οποίες διαδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με ή χωρίς γνώση για την πηγή προέλευσής τους. Η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει και να διαδίδει νέα τον οδήγησε από πολύ παλιά στη δημιουργία μέσων για την ανταλλαγή τους. Η πιο σύγχρονη και ταυτόχρονα ευρεία μορφή μέσου διάδοσης νέων είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Μέσω αυτών, οι χρήστες τους διακινούν τεράστιο όγκο πληροφοριών, πολλές φορές αμφιβόλου αξιοπιστίας. Την αδυναμία τους αυτή έρχονται να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χρήστες αναπαράγοντας ψευδείς ειδήσεις με σκοπό την επιρροή της κοινής γνώμης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι υπαρκτή η ανάγκη προστασίας του αγαθού που λέγεται νέο. Ο σκοπό του προτεινόμενος συστήματος και η συμβολή του στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι διττός. Πρώτο ζητούμενο αποτελεί η αξιολόγηση των ειδήσεων ως προς την αξιοπιστία τους. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε σύστημα ταξινόμησης, κάνοντας χρήση μοντέλων Δέντρων Αποφάσεων και μηχανών SVM. Το σύστημα έχει την ικανότητα να εκτιμήσει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματικά την αξιοπιστία της πηγής προέλευσης μίας δημοσίευσης. Δεύτερο ζητούμενο, συμπληρωματικό του πρώτου, είναι η τάχιστη αναγνώριση μίας είδησης ανάμεσα στη ροή πληροφοριών που διακινούνται ανά πάσα στιγμή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Με άμεση εφαρμογή στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, το σύστημα είναι ικανό να εντοπίσει νέες ειδήσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την πρώτη εμφάνισή τους. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας προσφέρει στον χρήστη άμεση ενημέρωση για γεγονότα που συμβαίνουν σε ζωντανό χρόνο χωρίς να προϋποθέτει προσπάθεια από μέρος του. Τα δύο συστατικά μέρη του συστήματος υλοποιήθηκαν εξολοκλήρου σε γλώσσα Python καθώς ενδείκνυται για ευφυή συστήματα που έχουν ως είσοδο δεδομένα σε μορφή κειμένου. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα σε σύγχρονα εργαλεία και βιβλιοθήκες για τη γλώσσα αυτή, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν προσφέροντας ποιοτικότερα αποτελέσματα στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε. Ο πηγαίος κώδικας του συστήματος που συνοδεύει την παρούσα βρίσκεται διαθέσιμος σε δημόσιο αποθετήριο για χρήση, βελτίωση και επέκταση από όποιον ενδιαφερόμενο.