Μελέτη νέας μονάδας αφαλάτωσης Μυκόνου και εκτίμηση ενεργειακής παραγωγής εμπορικών ανεμογεννητριών για αντιστάθμιση των καταναλώσεών της - Ξενάριος, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία συντάχθηκε με κύριο σκοπό τον προσδιορισμό ανεμογεννήτριας κατάλληλης ισχύος που προτείνεται να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Μυκόνου, εφόσον το νησί διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας μέσω του ΚΥΤ Λαυρίου, προς αντιστάθμιση των ενεργειακών καταναλώσεων της νέας μονάδας αφαλάτωσης του νησιού, τεχνολογίας αντίστροφης όσμωσης (R.O.), για τρία σενάρια λειτουργίας της κατά την διάρκεια του έτους. Για τον συγκεκριμένο λόγο διενεργούνται, καταρχάς, λεπτομερείς υπολογισμοί των καταναλώσεων των πιο ενεργοβόρων μηχανημάτων του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης της Μυκόνου, καθώς και λοιπών ενεργειακών συντελεστών με απώτερο στόχο την εξαγωγή της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας του εργοστασίου για τα εξεταζόμενα σενάρια λειτουργίας του κατά την διάρκεια του έτους. Με γνώμονα τα ανεμολογικά δεδομένα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για το νησί της Μυκόνου και αφού διενεργήθηκε έρευνα αγοράς διαθέσιμων μοντέλων ανεμογεννητριών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο, γίνεται υπολογισμός της εκτιμώμενης παραγωγής ενέργειας κάθε μιας ξεχωριστά για τις 16 εξεταζόμενες ανεμογεννήτριες. Για λόγους επαλήθευσης, η εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας κάθε Α/Γ υπολογίζεται με δύο μεθοδολογίες: 1.Προσέγγιση Καμπύλης Ισχύος Α/Γ με Πολυωνυμικές Γραμμές Τάσης Είναι μια γραφική μέθοδος προσέγγισης της δοθείσας, από τον κατασκευαστή, καμπύλης ισχύος μιας Α/Γ με πολυωνυμικές γραμμές τάσης. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της εν λόγω μελέτης οπότε και διατηρείται το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του όρου. 2.Εφαρμογή του προγράμματος επεξεργασίας ανεμολογικών δεδομένων WindRose του Κ.Α.Π.Ε. Τα αποτελέσματα των παραπάνω μεθόδων παρουσιάζουν μικρές σχετικές αποκλίσεις που κυμαίνονται από 0,008% έως 5%, παρουσιάζοντας αποδεκτή συσχέτιση μεταξύ τους. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών και σε σχέση με την, κατά σενάριο λειτουργίας, κατανάλωση της μονάδας αφαλάτωσης, καθώς και από μια σειρά διαφόρων άλλων κριτηρίων, γίνεται η τελική πρόταση αγοράς Α/Γ. Τέλος, γίνεται εκτίμηση της αποφυγής έκκλησης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και λοιπών ρυπογόνων αερίων με την εγκατάσταση Α/Γ στο νησί και παράλληλα εξάγονται συμπεράσματα για τα γενικότερα οφέλη στο νησί.