Εφαρμογές δοκιμών στατικής πενετρομέτρησης (cpt) για το σχεδιασμό διαφραγματικών τοίχων - Καλαμιώτη, Άννα-Σωτηρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία περιλαμβάνει την ακολουθία των απαραίτητων σταδίων για το σχεδιασμό ενός γεωτεχνικού έργου και , συγκεκριμένα, ενός Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον ποταμό Στρυμόνα στο Νομό Σερρών. Αρχικά, είναι αναγκαία η εκπόνηση γεωτεχνικής έρευνας για τη διευρεύνηση της στρωματογραφίας του υπεδάφους και την απόκτηση πληροφοριών με στόχο την εκτίμηση των διαφόρων φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων των εδαφικών στρώσεων. Στην περιοχή κατασκευής του υπό μελέτη τεχνικού έργου, εκτελέστηκαν τέσσερις δοκιμές στατικής πενετρομέτρησης , εκ των οποίων τρεις με ηλεκτρικό κώνο και μία με μηχανικό κώνο, καθώς και μία δειγματοληπτική γεώτρηση σε συνδυσμό με πρότυπες δοκιμές διείσδυσης. Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας, γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας του εδαφικού προφίλ της περιοχής και εκτίμησης των παραμέτρων διατμητικής αντοχής και συμπιεστότητας με χρήση μόνο των μετρήσεων από τις τρεις πενετρομετρήσεις με ηλεκτρικό κώνο. Τα εδαφικά υλικά εκριμούνται ως επικίνδυνα προς ρευστοποίηση. Κατόπιν, διευρενάται εν συντομία το φαινόμενο της ρευστοποίησης των μη συνεκτικών εδαφικών στρώσεων μέσω του δείκτη πιθανότητας ρευστοποίησης. Ακολουθεί η επισκόπηση μεθόδων βελτίωσης ή / και ενίσχυσης του εδάφους, που έχουν ως σκοπό την βελτίωση των παραμέτρων του εδάφους, την δημιουργία περισσότερο ομοιόμορφων συνθηκών στην στρωματογραφία του υπεδάφους αλλά και την καλύτερη απόκριση του συστήματος κατά τη διάρκεια σεισμικής δόνησης. Τέλος, γίνεται σχεδιασμός των διαφραγματικών τοίχων υπό στατικές συνθήκες με την βοήθεια του κώδικα Πεπερασμένων Στοιχείων Plaxis 2D.V8 θεωρώντας αρχικά ότι το τεχνικό έργο κατασκευάζεται στο υπάρχον έδαφος και εν συνεχεία, θεωρώντας πως η κατασκευή του γίνεται αφού προηγουμένως έχει πραγματοποιηθεί βελτίωση / ενίσχυση του εδάφους. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση των δοκιμών στατικής πενετρομέτρησης για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την στρωματογραφία και για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του εδάφους. Ένας επιπλέον στόχος αφορά την σύγκριση του σχεδιασμού των διαφραγματικών τοίχων με και χωρίς βελτίωση / ενίσχυση του υπεδάφους τόσο ως προς τα εντατικά μεγέθη και τις μετακινήσεις όσο και σε οικονομικό επίπεδο.