Ανάπτυξη λογισμικού φόρτωσης πλοίων μεταφοράς φορτίων χύδην - Κιμπουρόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2017)
Ανάπτυξη προγράμματος που εκτελεί τους υπολογισμούς υδροστατικής, ευστάθειας στην άθικτη κατάσταση και διαμήκους αντοχής, για καταστάσεις φόρτωσης που ορίζει ο χρήστης σε πλοία μεταφοράς φορτίων χύδην. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός προγράµµατος, στο υπολογιστικό περιβάλλον Matlab, που εκτελεί τους βασικούς υπολογισµούς υδροστατικής, ευστάθειας στην άθικτη κατάσταση και τον υπολογισµό της κατανοµής καµπτικών ροπών και διατµητικών δυνάµεων πλοίων µεταφοράς φορτίου χύδην (υγρού και ξηρού), σε διάφορες καταστάσεις φόρτωσης. Το πρόγραµµα αλληλεπιδρά µ ε το χρήστη για τον καθορισµό του πλάνου φόρτωσης και εµφανίζει στην οθόνη του τα αποτελέσµατα των υπολογισµών. Τα αποτελέσµατα ελέγχονται σύµφωνα µ ε τους κανονισµούς των νηογνωµόνων και τα κριτήρια του ΙΜΟ. Στην περίπτωση, που κάποια απαίτηση από τις ανωτέρω δεν ικανοποιείται, το πρόγραµµα ειδοποιεί το χρήστη µ ε κατάλληλη ένδειξη.