Έξυπνο Σπίτι: Έλεγχος και Επιτήρηση Ζεστού Νερού Χρήσης με τον Arduino - Τσακαλάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία καλείται να επικεντρωθεί σε ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου και επιτήρησης του ζεστού νερού, ώστε να αποφεύγονται οι υπερκαταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και συνάμα οι καταναλωτές να εξυπηρετούνται ετοιμάζοντας ζεστό νερό προς άμεση χρήση. Δηλαδή, με συγκεκριμένο χρονικό πρόγραμμα, που ορίζεται βάσει των αναγκών και του οικονομικού συμφέροντος του καταναλωτή, γίνεται η θέρμανση του νερού. Η παρακολούθηση της δραστηριότητας γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου και με τη χρήση βάσης δεδομένων καταχωρούνται οι δραστηριότητες σε αρχείο, παράγοντας ταυτόχρονα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία προς βελτιστοποίηση της διαχείρισης. Η επίτευξη της εργασίας πραγματοποιείται με το μικροελεγκτή ΑTMega 2560 της εταιρείας ATMEL και του αναπτυξιακού πακέτου υλοποίησης Arduino που προσφέρει η ομώνυμη εταιρεία. Η βάση δεδομένων πραγματοποιείται με SQL Server 2014 της εταιρείας Microsoft. Το πρόγραμμα αλληλεπίδρασης χρήστη – εργασίας, έχει πραγματοποιηθεί σε Visual C# επίσης της εταιρείας Microsoft. Η δομή της διπλωματικής εργασίας ξεκινάει με εισαγωγικές γνώσεις περί του Internet of Things (IoT) στο 1ο κεφάλαιο, περί των Smart Grid στο 2ο κεφάλαιο και της επικοινωνίας μεταξύ μηχανών (M2M Communication) στο 3ο κεφάλαιο. Το επόμενο κεφάλαιο (4ο κεφάλαιο) επικεντρώνεται στο μικροελεγκτή που χρησιμοποιήθηκε (Arduino Mega), ξεκινώντας με γενική αναφορά στους μικροελεγκτές, στον μικροελεγκτή της εργασίας και στο περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων με γενικά παραδείγματα χρήσης του. Το 5ο κεφάλαιο αναφέρεται στη γλώσσα SQL. Το τελευταίο κεφάλαιο (6ο κεφάλαιο) αναφέρεται ειδικά στον τρόπο λειτουργίας της διπλωματικής εργασίας, με σενάρια λειτουργίας.